Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Fudbal

P.R. [ Beta ]

25. 11. 2021. 21:29 >> 21:35

RAZNIM CEREMONIJAMA

Argentina obilježila godinu od smrti Maradone

Argentina je danas obilježila godinu dana od smrti fudbalske legende Dijega Maradone ceremonijama, odavanjem počasti, grafitima i emotivnim porukama na društvenim mrežama.

Maradona je preminuo prije godinu dana od srčanog udara u 60. godini nakon operacije na mozgu dvije nedjelje ranije.

I dalje se ne zna tačno pod kojim oklonostima je umro najbolji igrač u istoriji Napolija. Argentinsko pravosuđe je u maju navelo da će sedam osoba krivično goniti za ubistvo iz nehata uz otežavajuće okolnosti.

"Svijet je već godinu dana strašniji jer tebe nema", napisala je na Instagramu Maradonina najstarija kćerka Dalma.

Maradonin najmlađi sin, osmogodišnji Dijego Fernando, posjetio je očev grob na privatnom groblju izvan Buenos Ajresa.

"Došla sam da bi Dijego pozdravio svog oca", rekla je novinarima njegova majka Veronika Oheda.

Jedan od Maradonine braće, Raul Alfredo, takođe je posjetio grob, dok su njegove četiri sestre prisustvovale su vjerskoj misi.

Reprezentacija Argentine je godišnjicu smrti obilježila na društvenim mrežama porukom: "Prošlo je godinu dana otkako si postao besmrtan. Nikada te nećemo zaboraviti".

Fudbalski savez Argentine saopštio je da će utakmice narednog kola domaćeg šampionata početi tako što će igrači zajedno formirati broj 10 na terenu.

Maradona je osvojio dva skudeta sa Napolijem, Kup i Superkup Italije i Kup Uefa, a klub od tada nije uspio da ponovi sličan uspjeh.

Kao čuvena desetka reprezentacije Argentine bio je poznat po driblingu, lijepim golovima, ali i "božjoj ruci", kada je 22. juna 1986. rukom postigao gol protiv Engleske (2:1) u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, na kome je Argentina osvojila titulu.

Maradona je poslije meča rekao da je gol postigao "malo glavom, malo božjom rukom", priznavši da se plašio da će sudija poništiti pogodak.

Pred 117.000 navijača na stadionu Asteka u Meksiko Sitiju on je postigao oba gola protiv Engleske, a drugi pogodak na meču mnogi smatraju jednim od najljepših golova u istoriji fudbala, kada je slavni argentinski as driblao cijelu protivničku ekipu Engleske.

Maradona će ostati upamćen i po brojnim skandalima, nakon problema sa alkoholom i drogom, od kojih se liječio.

Odigrao je 257 utakmica za Napoli i postigao 115 golova. Za reprezentaciju Argentine odigrao je 91 utakmicu i postigao 34 gola.

Tokom karijere igrao je i za Boku Juniors, Barselonu, Argentinos Juniors, Sevilju i Njuels Old Bojs.

Karijeru je završio u Boki 1997. Poslije toga bavio se trenerskim poslom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније