Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vijesti

23. 06. 2024. 19:06 >> 19:06
Čitaj mi:

EURO 2024.

Rasplet grupe A: Njemačka i Švajcarska za prvo mjesto, Škotska i Mađarska za nadu

Posljednjim kolom grupe A kreće da se "razmotava klupko" Evropskog fudbalskog prvenstva, nakon kojeg ćemo da znamo koje ekipe idu u nokaut fazu, a koje će da bukiraju letove za povratak kući.

U Frankfurtu nas očekuje "komšijski duel" Njemačke i Švajcarske, dok će u Štutgartu Mađari i Škoti da probaju pobjedom da gaje nadu za nokaut fazu (u zavisnosti od raspleta u ostalim grupama).

"MANŠAFT" NE ZNA ZA KALKULACIJE

Ako uzmemo rezime dva odigrana kola, Njemačka je jedna od ekipa koja je opravdala ulogu favorita, i koja je igrom u prva dva meča jasno stavila do znanja da želi da prekine post na EURU koji traje od 1996. godine.

Paradoksalno, ako osvoje grupu A, po kosturu turnira već u četvrtfinalu ih čeka ekipa koja je uz njih pokazala najbolju igru na turniru - Španija.

Kao drugi iz grupe A, išli bi na drugog iz grupe B, a onda bi ih čekala prvoplasirana ekipa iz grupe C, što bi bila najvjerovatnije Engleska, i koja nakon dva kola djeluje kao dosta lakši protivnik, i generalno lakši put za domaćina (cio scenario naravno i dalje je u fazi pretpostavke, prije svega zbog Engleske).

Međutim njemački fudbalski gen ne zna za kalkulaciju. Njihova kompletna filozofija je da na svako meču daju svoj maksimum, pa tako bi trebalo očekivati i sa duela u Frankfurtu, iako je realno da će Julijan Nagelsman dati priliku nekima koji je do sada nisu dobijali.

Istorijski gledano Njemci i Švajcarci su odigrali 53 meča, i tradicija je definitvno na strani domaćina sa 35 pobjeda, "A tim" je slavio devet puta, dok je osam mečeva do sada završene neriješenim rezultatom.

Ono što je interesatno je da Švajcarci ne znaju za poraz u tri posljendja duela sa Njemcima, jedna pobjeda i dva remija, u utakicama na kojima je padalo dosta golova (5:3 pobjeda Švajcarse, pa dva remija 1:1 i 3:3).

Prije ovog mini niza, Švajcarci su poraženi u 16 od 18 utakmica u duelima sa Njemačkom.

Ekipa Murata Jakina je nekako skoro sigurna kao druga iz ove grupe, jer i uz poraz od Njemačke, i eventualnu pobjedu Škotske nad Mađarskom, teško da će gol razlika biti na strani "tartan armije".

Podatak koji bi mogao da zabrine njemce je da Švajcarska ima samo jedan poraz u 12 posljedjnjih utakmica na evropskim prvenstvima (od Italije na prošlom turniru), ali od EURA 2016. godine imaju ubjedljivo najviše remija (šest).

Uz to "A tim" nije izgubio ni jedan od posljendnjih mečeva grupne faze na šest vezanih velikih turnira (svjetska i evropska prvenstva).

Ipak, ako Njemačka izađe u najjačem sastavu, moguće da se taj niz prekine, na krilima sjajnih Musijale i Virca, kao i organizacijom Krosa i Gundogana.

DUEL ("LAŽNE") NADE

I dok u Frankfurtu igraju dvije ekipe koje ćemo sigurno gledati u nastavku turnira u Štutgartu se dvije ekipe nadaju čudu.

"Tartan armija" sa bodom protiv Švajcarske ima veće i izglednije šanse da se nađe u nokaut fazi, ali za to im definitivno treba pobjeda protiv Mađarske.

Kada bi se kockice posložile za ekipu Stiva Klarka, pobjeda protiv Mađarske, i ubjedljiv poraz Švajcaraca od Njemačke, mogli bi dalje i kao drugoplasirani, a ko je to mogao i da zamisli nakon "potopa" u prvom meču i ubjedljivog poraza od Njemačke 5:1.

Da bi Škoti dobili Mađarsku, moraju da prorade naprijed, do sada oba gola na turniru su u stvari autogolovi.

Do sada sa Mađarima samo devet puta, od čega u posljendjih 30 godina tri puta. Mađarska ima četiri pobjede u tim duelima, Škoti tri, dok su dva meča završena neriješeno.

Svi dueli su bili na prijateljskim utakmicama do sada.

Škotska igra i protiv tradicije jer do sada u istoriji imaju samo dva trijumfa na evropskim prvenstvima.

Prvi put 1992. godine protiv CIS-a 3:0 (ekipe koja je bila tranzicioni period nakon raspada Sovjetskog saveza, sa Betovenovom "9. simfonijom" umjesto himne), a drugi put 1996. kada su bili bolji od Švajcarske 1:0.

Čak ni pobjedom niko ne garantuje Škotlanđanima da će ići dalje, jer bi čekali rasplet u drugim grupama, a sad kako stoje stvari oni su od svih trećeplasiranih ekip anba posljednjem mjestu zbog 2:6 gol razlike.

Mađarska je sa druge strane odigrala loš turnir, kada se pogledaju očekivanja.

Nisu imali tradiciju iza sebe, jer ne znaju za pobjedu na osam posljednjih duela na evropskim prvenstvima.

Uz to na 17 duela sa evropskim reprezentacijama na velikim turnirma, samo su slavili 2016. godine protiv Austije.

I dok su protiv Njemačke popravili utisak, imali svoje šanse, protiv Švajcarske su razočarali, i sa nula bodova, čak i da dobiju Škotsku velike šanse su da bi to bilo ništa drugo do "Pirova pobjeda".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније