Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Život po mjeri čovjeka

23. 05. 2024. 00:00 >> 09:04

Život po mjeri čovjeka

Odlazak mladih i školovanih ljudi u potrazi za boljim životom, problem je koji duži niz godina opterećuje Crnu Goru i koji nastojimo osvijetliti iz različitih uglova, uz cilj nalaženja sistemskog rješenja.

Crnu Goru je za 25 godina napustilo 140.000 građana, a razlozi migracija su, ocjenjuju stručnjaci, nemogućnost zarade, partijsko zapošljavanje i opšta nestabilost društva.
Broj naših stanovnika poslednjih godina se smanjuje usljed niske stope nataliteta i odlaska mladih iz zemlje, podaci su Društva statističara i demografa i Centra za demokratsku tranziciju .
Najčešći razlozi zbog kojih mladi odlaze iz zemlje su situacija na tržištu rada, izražena kroz nezaposlenost i nizak dohodak, zatim veće zarade i bolji uslovi života, kao i kvalitet obrazovanja u odabranim državama.
Kako motivisati mlade i zadržati ih u zemlji ?
Koliko su nam usklađene obrazovna politika i tržište rada ?
Da li država ima snage za strategiju namijenjenu mladima i da ljudske resurse sačuva i stambenom politikom ?
U Studentskoj inicijativi iz regiona, koja je i kod nas prihvaćena prije nekoliko godina , između ostalog, ističu da kampanja „Neću da idem“ nema samo za cilj da aktuelizuje problem odliva stanovništva , već i da inicira poboljšanje položaja mladih kroz prijedloge za korekciju stambene politike i raznih olakšica mladim preduzetnicima.

Mladi smatraju da bi trebalo uvesti sistem nove stambene politike poput onog u Skandinaviji: mladim parovima omogućiti da imaju stanove i da plaćaju samo režije, kako bi im pomogli da ostanu u zemlji .
Moramo razmišljati o tome šta se mladima nudi kao model ili dobar primjer pri upisu škole ili fakulteta , šta im se nudi nakon obrazovanja i šta je garancija za siguran rad i dostojanstven život, navode sagovornici našeg Radija.
“Crna Gora ima dosta neiskorišćenih potencijala i kroz politiku održivog razvoja može da poboljša uslove za život svih građana”, primjećuju i neki poslanici u Evropskom parlamentu.
Našoj državi je neophodan sistemski pristup razvoju ljudskog kapitala, sveobuhvatna reforma obrazovanja i usklađenost sa potrebama privrede i ekonomskog razvoja , da bi se spriječio odlazak stručne i viskokvalifikovane radne snage u inostranstvo.
U emisiji “Život po mjeri čovjeka” Radija Crne Gore o tome su govorili:
sociološkinja, dr Biljana Maslovarić, prof. Filozofskog fakulteta,
predsjednik Asocijacije poslovnih menadžera Crne Gore Budimir Raičković,
generalni sekretar Unije slobodnih sindikata CG Srđa Keković,
predstavnik studentske populacije i promoter kampanje “Neću da idem” Vuk Vujisić i
šef Regionalne kancelarije za saradnju mladih u Crnoj Gori, spec. međunarodnih odnosa Edin Koljenović .
Urednica emisije Tatjana Fatić

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се