Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Koracima prošlosti

05. 01. 2023. 00:00 >> 11:33

Koracima prošlosti - Budva

Osmu emisiju serijala o starim gradskim jezgrima "Koracima prošlosti", posvetili smo starom budvanskom gradu.

 

Dokazi života na tom prostoru sežu do IV vijeka stare ere. Od svih civilizacija koje su pohodile taj prostor i živjele u njemu, najviše tragova ostavili su Benediktinci i Mlečani. Ono što danas možemo viđeti u Starom gradu, uglavnom potiče iz tog perioda. Puno je dokumenata o Budvi van granica naše države, primjera radi samo u Venecijanskom ahivu nalazi se preko 30 metara dužnih pisane građe.

Zanimljivo je da se  grad  van zidina počeo širiti prilično kasno, tek krajem XIX vijeka.

Naš sagovornik u emisiji je Slobodan Bobo Mitrović arhitekta. Ton majstor je Jovica Trajkovski,  autorka serijala "Koracima prošlosti"  Jadranka Prelević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се