Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vijesti

01. 08. 2024. 14:02 >> 14:04
Čitaj mi:

LIJEPA STRANA OI

Oni su ukrali šou na Olimpijskim igrama

Olimpijske igre nisu samo priče o onim najboljima, onima za koje se zna da su došli da osvoje zlato, da probaju da pomjere granice svjetskih rekorda.

Olimpijske priče onih drugih, za koje možda niko nije čuo, a koji često nekim gestom, pojavom, pomjeranjem nekih drugih granica jednostavno "ukradu šou".

Koje ima je trenutno više u trendingu, koje se više gugla trenutno, Lebron Džejms ili Jusuf Dikeč?

Nema toga ko prati dešavanja u Parizu a da nije htio da vidi priču iza 51-godišnjeg turskog strijelca koji je u mješovitom dublu vazdušnim pištoljem na 10 metara osvojio srebrnu medalju, nakon poraza od tandema Srbije u finalu.

"Izgleda kao da su ga sad probudili i dali mu pištolj", "kao da su izabrali nasumično iz publike" samo su neki od komentara na turskog sportistu.

U disciplini gdje su dodatne naprave, ne samo poželjne nego prijeko potrebne, od raznih fokusera, zaštita za oči i uši, specijalnih sočiva koji smanjuju zamućenost kod nišanjena, Dikeč nije imao ništa od toga.

Jedna ruka u džepu, druga sa pištoljem, teško da može da bude više "stara škola", "OG", kul od te pojave i slike koja je obišla svijet.

Iza sve te mirnoće i sjajne pojave krije se pak školovani vojni oficir, koji je diplomirao i sportsku nauku, a i u svijetu streljaštva je poznato ime budući da je petostruki evropski i dvostruki svjetski prvak, koji ima i jedan Svjetski kup.

Iako nastupa na olimpijskim igrama od Pekinga 2008. godine ovo mu je prva medalja na Igrama.

Ako prije olimpijskih igara niste čuli za Nadu Hafez, egipatsku mačevalku, sada sigurno jeste.

Nakon poraza u drugom kolu od rivalke iz Južne Koreje, Hafez je u suzama rekla "Iako je izgledalo da smo na borilištu samo nas dvije, u stvari nas je troje, budući da u sebi nosim malog Olimpijca".

Egipatska olimpijka ima impresivnu životnu priču, pa prije nego što se dohvatila mača, bila je naconalna šampionka u gimnastici, dok ima diplomu Medicinskog fakulteta u Kairu, i radi kao klinički patolog.

Stoni tenis je sport koji se uvijek usko povezivao sa Kinom, pa tako i Pariz donosi dvije nevjerovatne priče.

Ni Đi Lan, koja je bila svjetska šampionka kao dio tima Kine u 80-im godinama, u međuvremenu je dobila pravo nastupa za Luksemburg.

Ona je postala nastarija olimpijka koja je dobila nekog na stonom tenisu jer je to uradila sa 61 godinom, protiv 30 godina mlađe takmičarke iz Turske.

Žrijeb ju je nanio u drugom kolu protiv nekadašnje zemljakinje Sun Jingše, koja je jedna od prvih favorita za zlato.

Interesantan podatak je da je kineska predstavnica devet godina mlađa od sina Đi Lan.

Slična priča prati i Žijing Zeng, koja nastupa za Čile i koja se vratila stonom tenisu nakon decenijske pauze.

Ova 58-godišnja igračica je platila ceh pravilu da se strane reketa obilježe različitom bojom pa je zbog toga napustila nacionalni tim 1986. godine.

Sada se vratila izborila Olimpijske igre, ali je ispala u prvom kolu.

Ona i Đi Lan su zapravo vrlo bliske prijateljice, pored toga što su zajedno branile boje Kine nekada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније