Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

18. 09. 2024. 09:45 >> 09:45
Čitaj mi:

STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Usamljenost opasnija po zdravlje od gojaznosti

Usamljenost je pogubna po zdravlje i povećava rizik od rane smrti za 50 odsto. Stručnjaci upozoravaju da je samoća smrtonosnija od gojaznosti i da je treba smatrati veoma rizičnom, prenosi „Njujork post”.



Osobe sa lošim društvenim vezama imaju duplo veći rizik od rane smrti u poređenju sa onima koji se druže i imaju mnogo prijatelja.

- Povezivanje sa drugim ljudima se smatra jednom od osnovnih ljudskih potreba, ključnom za dobrobit i opstanak jedinke – istakla je dr Džulijan Holt-Lunsted, profesorka psihologije na Univerzitetu Brigam Jang, i dodala da postoje jaki dokazi da socijalna izolacija i usamljenost znatno povećavaju rizik od prerane smrti.

Ekstremni primjeri pokazuju da djeca koja vrijeme provode uglavnom u stanovima i nemaju direktan kontakt sa ljudima u spoljnoj sredini, vrlo često ne uspijevaju da ostvare socijalni kontakt i kada odrastu, takve osobe generalno ranije umiru.

Smatra se da osjećaj usamljenosti čini da se ljudi osjećaju psihički i fizički lošije, a oni koji su usamljeni imaju tendenciju da trpe teže simptome i kasnije se javljaju ljekaru kada su bolesni, od onih koji ne žive u osami.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније