Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

M.M. [ N1 ]

03. 09. 2024. 17:55 >> 17:55
Čitaj mi:

OBRATITE PAŽNJU

Pet simptoma koji ukazuju na metabolički sindrom

Metabolički sindrom je grupa stanja koja povećavaju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2. Neki faktori rizika se mogu kontrolisati promjenom načina života. Svakako treba smanjiti sedentarni način života, nezdravu ishranu, prekomjerni unos kalorija, nedovoljan san, pušenje i konzumiranje alkohola koji povećavaju šanse za razvoj bolesti.

Metabolički sindrom se dijagnostikuje prisustvom tri od sljedećih pet faktora: visok šećer u krvi, nizak „dobri“ HDL holesterol, visoki trigliceridi, visok krvni pritisak i veći obim struka.

Međutim, s obzirom na to da mnogi od nas ne kontrolišu redovno krvnu sliku, teško je otkriti metabolički sindrom.

Obratite pažnju na pet skrivenih simptoma koji bi mogli da ukažu na to da patite od metaboličkog sindroma i zbog kojih bi vas ljekar svakako trebalo da provjeri.

Uvijek ste žedni

Dijetetičar Keri Konlon ističe da je „jedan od kriterijuma za metabolički sindrom povišen nivo šećera u krvi na ili iznad 5,6 mmol/L, što može ukazivati na insulinsku rezistenciju”.

Prekomerna žeđ i povećana potreba za mokrenjem su rani znaci upozorenja da nivo šećera u krvi može biti iznad normalnog. Ako često osjećate žeđ i ne možete da utolite žeđ, posjetite ljekara da proveri šećer u krvi.

Uvijek se osjećate umorno

Osjećate se iscrpljeno sve vrijeme i niste sigurni zašto? Možda je to zdravstveni problem. Postoji mnogo razloga zašto ste možda umorni: loš san, neuravnotežena ishrana, stres, ali ako se često osjećate umorno, to može biti simptom visokog šećera u krvi, piše „Eating Well“.

Primjećujete promjene na koži

Ako ste primijetili neke veće promjene na svojoj koži, to bi mogao biti skriveni znak da imate metabolički sindrom. Izrasline na koži mogu nastati kao rezultat starenja ili drugih nepoznatih uzroka, ali su takođe povezane sa dijabetesom i insulinskom rezistencijom.

Još jedan znak metaboličkog sindroma su tamne, baršunaste mrlje na koži. Često se razvijaju na zadnjem dijelu vrata, pazuha i prepona. Konsultujte se sa dermatologom o bilo kakvim problemima sa kožom, prenosi Index.hr. 

Osjećate peckanje i utrnulost u nogama

Ako često osjećate bol, peckanje i utrnulost u stopalima, možda imate metabolički sindrom.

„Rezistencija na insulin, visok krvni pritisak, povišeni šećer u krvi i abnormalni nivoi holesterola mogu oštetiti nerve i krvne sudove donjih ekstremiteta, što dovodi do periferne neuropatije i vaskularnih bolesti“, kaže ljekar Adam Hočkis.

Česte glavobolje

Postoji mnogo uzroka glavobolje, kao što su dehidracija, stres i prekomerno korišćenje ekrana, ali bi moglo biti iznenađujuće saznati da su teške glavobolje i migrene povezane sa hipertenzijom, prema istraživanju koje je izvestio „Eating Well“. Oba stanja mogu imati slične osnovne uzroke, zbog čega se mogu javiti zajedno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније