Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.B. [ N1 ]

12. 08. 2024. 14:14 >> 14:15
Čitaj mi:

STRUČNJACI PREPORUČUJU

Dio tijela koji prvo treba da osvježite ako želite brzo da se rashladite

Vrućine su pred nama, pa svaki savjet kako da se rashladimo je dobro došao. Ako se pitate kako brzo ohladiti tijelo, postoji jedan koristan savjet: fokusirajte se na hlađenje stopala.

Iako je jasno da je hidratacija ključna, da treba izbjegavati sunce između 11 i 16 časova i nositi laganu, prozračnu odjeću, ponekad to nije dovoljno.

Stručnjaci preporučuju da prvo rashladite stopala, jer ona najbrže reaguju na toplotu, a olakšanje će biti gotovo trenutne, piše N1 Slovenija.

Kada temperature naglo rastu, četvrt miliona znojnih žlijezda u stopalima pređu u prekomjerni rad. Pokušavaju da ohlade kožu, ali često je ostave veoma vlažnom i neprijatnog mirisa. Toplotni talasi su takođe poznati po tome što izazivaju oticanje stopala. Kada se krvni sudovi šire kako bi pomogli u oslobađanju toplote, tečnost se sliva u tkiva. Ako ljudi stoje ili sjede dugo vremena, gravitacija omogućava da se velika količina tečnosti sakuplja u stopalima, čineći ih umornim i bolnim.

Znojna, otečena stopala nisu samo neprijatna – takođe povećavaju rizik od problema sa zdravljem stopala, poput plikova, neprijatnog mirisa i gljivičnih infekcija atletskog stopala (gljivice uspijevaju u vlažnim uslovima). Zato je od velike važnosti da znate kako brinuti o svojim stopalima tokom toplotnog talasa.

Ako su vaša stopala umorna na kraju dugog, vrućeg dana, ne brinite. Postoji mnogo praktičnih koraka koje možete preduzeti da ih ohladite. Sve što će vam biti potrebno su neki lako dostupni kućni predmeti.

• Stavite hladan, vlažan peškir preko stopala.

• Osvežite stopala sprejem za stopala koji sadrži osvežavajuće esencijalno ulje peperminta, koje hladi, umiruje i obnavlja vruća, umorna stopala.

• Držite stopala u hladnoj kupki pred spavanje.

Osim toga treba da rashladite i pulsne tačke na tijelu.

– Karotidna arterija na vratu (na svakoj strani, u donjem dijelu vrata, neposredno ispod ugla vilice);

– Radijalna arterija (na strani palca na zglobu);

– Poplitealna arterija (iza kolena);

– Femoralna arterija u preponama (neposredno iznad pregiba gdje se butina spaja sa stomakom);

– Brahijalna arterija (unutar lakta gdje se biceps spaja sa podlakticom);

– Temporalna arterija (na glavi neposredno iznad sljepoočnice);

– Dorsalis pedis arterija (vrh stopala);

– Zadnja tibijalna arterija (unutrašnja strana skočnog zgloba).

Dovoljno je da stavite hladnu oblogu ili led na jednu ili više tačaka i držite 15 minuta. Za najbrže rashlađivanje potrudite se da bude direktno na kožu, ali ako vam je previše hladno, možete staviti oblogu od peškira ili krpe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније