Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ Klix.ba ]

07. 08. 2024. 08:56 >> 08:56
Čitaj mi:

BUDITE OPREZNI

Piće koje šteti bubrezima – kada ga kupujemo ne mislimo na posljedice

Istraživanja su pokazala da česta konzumacija ovakvih pića izaziva promjene u mokrenju.

 


Vjerovatno ne razmišljate o svojim bubrezima prije nego što naručite piće, ali to bi bila dobra ideja jer određena pića mogu bubrezima da nanesu ozbiljnu štetu.

Studija iz 2015. pokazala je da se zapravo radi o nekoliko pića: sva ona koja se računaju kao gazirana pića. Znamo da inače nisu zdrava, ali ih često biramo, kao osvježenje u vrućim danima i na žurkama. Ipak, nismo ni svjesni šta sve rade tijelu.

U studiji, naučnici su otkrili da je konzumiranje više od četiri slatka gazirana pića nedjeljno povezano sa većom šansom za hroničnu bolest bubrega.

Visok šećer u krvi oštećuje krvne sudove u bubrezima, pa postoji i rizik od dijabetesa, piše Aktivni.si.

Zbog toga je imperativ da osobe sa dijabetesom ili hroničnom bubrežnom bolešću izbjegavaju gazirana pića, a na oprezu moraju da budu i oni koji ove bolesti imaju prisutne u porodičnoj istoriji.

Gazirana pića nisu problematična samo zbog velike količine šećera, već i zbog fosforne kisjeline.

Istraživanja su pokazala da česta konzumacija ovakvih pića izaziva promjene u mokrenju, što podstiče stvaranje kamena u bubregu, odnosno hronične bolesti bubrega. Ako volite da pijete gazirana pića, vrijedi razmisliti da ih barem ograničite.

A koje piće je najbolje za bubrege? Već znate odgovor i prilično je jednostavan – to je obična voda.

Ona je tijelu najpotrebnija, tako da bi trebalo da bude vaš prvi izbor, jer ćete vodom najbolje utoliti žeđ, prenosi Nova rs.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније