Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

M.M.Lj. [ City magazin ]

04. 08. 2024. 08:40 >> 08:40
Čitaj mi:

Koliko kalorija plivanjem mogu da potroše žene, a koliko muškarci?

Plivanje je veoma korisna aktivnost za sve starosne grupe bez obzira na kondiciju.

Zbog činjenice da plivači u prosjeku imaju više potkožnog masnog tkiva od ostalih sportista, mnogi svjesno izbjegavaju plivanje.

Neka istraživanja čak dokazuju da plivanje ima najgori efekat na uklanjanje masnog tkiva u poređenju sa hodanjem, trčanjem ili vožnjom bicikla.

S druge strane, druga studija u periodu od 11 nedjelja dokazuje da su ljudi koji su redovno plivali po 40 minuta tri puta nedjeljno izgubili 2,4 odsto masnih naslaga uz kontrolisanu ishranu i temperaturu vode, piše MissZdrava.hr.

Dakle, nemojte se zanositi rezultatima najnovijih istraživanja, već pažljivo analizirajte količinu i intenzitet dnevne aktivnosti i potrebu za hranom nakon nje.

Da li ste gladni nakon plivanja?

Ako vaše tijelo poslije plivanja ne traži ekstremne porcije na tanjiru ili možete da se oduprete nagonu gladi, svakako preporučujem da koristite vodu kao medijum za vježbanje, terapiju i mršavljenje što više i što češće tokom godine.

Zašto voda povećava apetit?

Tijelo se hladi i traži zaštitu u hrani, koja ga, ako je pretjerana, preusmjerava u potkožnu masnoću da bi je „zagrijala”. Zato vrhunski plivači, zbog intenzivnog anaerobnog treninga, troše velike količine kalorija koje nadoknađuju velikim porcijama hrane.

I prilično često (u zavisnosti od individualnog metabolizma i genetike) imaju salo oko stomaka.

Ali to ne znači da treba da se uporedite sa njihovom statistikom jer ne provodite svaki dan tri do četiri sata u vodi.

Za one koji svakodnevno plivaju, postoje značajne razlike za isti stil i brzinu plivanja u potrošnji kalorija prema polu i nivou vještine kojim vladate vodom.

Primjeri potrošnje kalorija po polu za slobodni stil na dužini od 1852 metra:

Koliko kalorija sagorevaju žene?

Takmičarke – 180 Kcal

Napredni plivači – 260 Kcal

Prosjek – 300 Kcal

Ispod prosjeka – 360 Kcal

Loši plivači – 440 Kcal

Koliko kalorija troše muškarci?

Takmičari – 280 Kcal

Napredni plivači – 360 Kcal

Prosjek – 440 Kcal

Ispod prosjeka – 560 Kcal

Loši – 720 Kcal

Žene troše manje

Razlog što žene unose znatno manje kalorija je zbog većeg procenta masnog tkiva koje povećava plovnost, pa je muškarcu potrebno više posla da bi ostao na površini vode nego ženi.

To je dobra vijest za takmičare jer ušteda kalorija dovodi do veće potrošnje goriva u trci. S druge strane, logično je i da najmanje sposobni plivači troše neuporedivo više kalorija od onih sposobnijih.

Oni se jednostavno bore za opstanak, previše mašu rukama i nogama i troše mnogo energije pogrešnom nekontrolisanom tehnikom.

U ovom slučaju, sposobniji plivači nadoknađuju kalorijsku potrošnju dvostrukom dužinom plivačkog dijela.

Prosječna potrošnja kalorija

Potrošnja kalorija za prosečnog plivača je 7,5 kcal/min. Pored plivanja, vodeni medijum je idealan za vježbe u vertikalnim položajima, prenosi City Magazin.

Kod različitih načina plivanja u horizontalnom položaju možete imati negativne posljedice po vratni i lumbalni dio kičme (najčešće prsno).

Često mijenjajte stilove

Zbog toga preporučuju da često mijenjate stilove plivanja kako biste kičmu stavili u različite uslove i opterećenja.

Plivanjem u vertikalnim položajima povećavamo vensku i limfnu cirkulaciju, što je veoma poželjno za sve organske funkcije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније