Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ n1 ]

23. 07. 2024. 09:15 >> 09:19

SAVJETI

Znate li kako čuvati hljeb za vrijeme visokih temperatura?

Stari hljeb može se na nekoliko načina vratiti u prvobitno stanje.



Hljeb je namirnica koju domaćinstva kupuju svakodnevno. Važan je dio ishrane stanovništva, ali sve više hljeba završava u otpadu zbog kratkog roka trajanja.

Platnena vrećica
Mnogi se odlučuju hljeb čuvati u hladnjaku, a neki u posudama. Međutim, stručnjakinja za otpad Sophie Trueman kaže da je najbolji način čuvanja hljeba u platnenoj vrećici.

Kada se hljeb čuva u vlažnom ili pregrijanom okruženju, može doći do stvaranja plijesni, što je rizik za zdravlje za osobe s respiratornim problemima i alergijama.

“Zapamtite, ako je kruh svježe napravljen, ne biste ga trebali čuvati u hermetički zatvorenoj vrećici, jer neće moći disati. Morate ga pustiti da diše kako bi bio najbolji. Uvijek ga je najbolje čuvati u košari za hljeb ili platnenoj torbi, da se ohladi na sobnoj temperaturi”, objasnio je stručnjak, a prenio klix.ba.

Suvi ormarić
Još jedno idealno mjesto je kutija za hljeb ili hladan i suvi ormarić, gdje je zaštićen od glavnih uzroka kvarenja hljeba; toplote i vlage.

Nemojte ga držati u hladnjaku
Ističe da hladnjak zapravo ubrzava proces stvaranja plijesni, zbog procesa retrogradacije koji uzrokuje kristalizaciju molekula skroba na nižim temperaturama.

Bolja opcija od hlađenja je zamrzavanje, koje kruh može održati svježim nekoliko dana. Prije konzumacije ostavite hljeb da se odledi, a za hrskavu strukturu stavite ga u pećnicu na nekoliko minuta.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније