Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ Blic ]

22. 07. 2024. 11:07 >> 11:07

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI

Važnost bliskih prijateljstava: Mi smo „framili“

Imati prijatelje ima dugoročne zdravstvene prednosti. Naučnici smatraju da prijateljstva imaju evolucionu korist za ljude, pa čak i za životinje Bliski odnosi pomažu u ublažavanju efekata stresa na tijelo i mozak. Prijatelji su važni za mentalno zdravlje i emocionalni razvoj djece.

 

Porodica je veoma važna- tu nema spora. I „familija” može biti jednako važna ili u nekim slučajevima čak i važnija. Ali, zašto su bliska prijateljstva toliko važna? I zašto su nam uopšte potrebni?

Imati prijatelje ima toliko prednosti, da su naučnici zaključili da prijateljstva imaju evolucionu korist za ljude, pa čak i za životinje- svaki vlasnik kućnih ljubimaca zna da kučići pogotovo vole da imaju drugare za igru.

"Moj jednogodišnji labrador Mabel voli da se igra više od svega, a posebno voli da se igra sa drugim psima koji su joj poznati. Igra je prilično uobičajena kod mnogih životinjskih vrsta, i u stvari, postoje dokazi da igranje može pomoći u razvoju mozga. Zaista, igra je najrasprostranjenija među vrstama sa velikim mozgom, a period u kojem će se vrsta najvjerovatnije igrati takođe je vrijeme kada se javlja najbrži rast mozga", kaže za Psihology Today profesor prihologije Vanesa Lobu.

Igranje ili interakcija sa drugim bićima ne samo da ima koristi za mozak, već izgleda da ima koristi i za dugoročno zdravlje. Istraživanja su pokazala da babuni, na primjer, posebno ženke pavijana, žive u zajednicama sa drugim ženkama sa kojima imaju bliske veze. Važno je da ženke pavijana koje imaju bliske društvene odnose sa drugim ženkama imaju tendenciju da imaju djecu koja su zdravija i žive duže od pavijana koji nemaju ove bliske prijateljice. I ovo nije tačno samo za babune. Mnoge druge životinje žive i migriraju sa bliskim društvenim saputnicima, uključujući slonove, kitove, hijene i delfine. I opet, iako se neki naučnici ustručavaju da ih nazovu „prijateljima”, ovi „prijatelji” su nepovezani saputnici sa kojima ove životinje imaju dugoročne pozitivne i saradničke odnose.

Istraživanja takođe pokazuju da bliski odnosi pomažu u ublažavanju efekata stresa na tijelo i mozak. Kada odrasla osoba drži svog romantičnog partnera za ruku, oni imaju niži odgovor na stres. Što su parovi srećniji rekli da su u svojim vezama, to je partnerova ruka više umanjila reakciju mozga na šok.

Sve u svemu, druženje sa prijateljima može biti važno za tijelo, mozak i opšte dugoročno zdravlje. Istraživanja su čak pokazala da nedostatak prijatelja ili društveno izolovanje može dovesti do povećanja rizika od prerane smrti za 26 do 32 odsto.

"Iako su neka prijateljstva iz djetinjstva prolazna, to ne umanjuje njihov značaj za mentalno zdravlje i emocionalni razvoj djece. A prijateljstva ostaju važna tokom cijelog života. Istraživanja su pokazala da rano u odraslom dobu supružnici često postaju najvažniji društveni odnos u našim životima. Ali kako odrasli stare, dok ovo ostaje tačno za muškarce, žene su sklonije održavanju svojih prijatelja i stvaranju novih tokom vremena", navodi Lobu ističući da ona ima dobar odnos sa mužem, ali odnosi sa prijateljima postaju sve važniji kako godine prolaze.

"Što ste stariji, život vam postaje sve komplikovaniji, tako da pomaže imati ljude u blizini sa kojima možete razgovarati, zabavljati se i dijeliti zajednička iskustva. Iako ovo izgleda intuitivno, ali to potvrđuje i nauka. Prijateljstva vas čine srećnim, a što više prijatelja imate, to ste srećniji".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније