Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

M.M. [ Klix.ba ]

20. 07. 2024. 08:15 >> 08:15
Čitaj mi:

VELIKI USPJEH

Prvi na svijetu: Njemac izliječen od virusa HIV transplantacijom matičnih ćelija

Istraživači su objavili da je neimenovani stanovnik Njemačke izliječen od infekcije HIV virusom transplatnacijom matičnih ćelija, a puni izvještaj će biti predstavljen na Međunarodnoj AIDS konferenciji koja će se održati naredne sedmice u Minhenu.

Kako su objavili u inicijalnom saopštenju, 60-godišnji Njemac je virus HIV imao od 2009. godine, a sada je potpuno izliječen.

Naučnike koji su na ovom slučaju radili je iznenadilo što donator matičnih ćelija nije bio imun na HIV virus, a njemački državljanin je svejedno izliječen.

Ovo je sedmi slučaj izliječenja od HIV virusa u svijetu, ali prvi put da je uspjela transplantacija matičnih ćelija.

Međutim, prvi zaključak nakon što je potvrđeno da je Njemac izliječen od infekcije virusom HIV je da se transplantacija matičnim ćelijama ipak ne može koristiti u svakom slučaju.

Naučnici još nisu sigurni šta je konkretno bilo drugačije u ovom slučaju, jer se u prijašnjim pokušajima dešavalo da se virus multiplicira.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније