Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

18. 07. 2024. 09:25 >> 09:25

STUDIJA

Kakav uticaj na zdravlje ima klima uređaj?

U uslovima ekstremnih vrućina, ali i hladnoće može se reći da klima uređaji spasavaju živote.



Uprkos tome što klimatizacija prostora može da nam prouzrokuje određene zdravstvene tegobe, nema dovoljno naučnih istraživanja o ovoj temi, ali u uslovima ekstremnih vrućina, ali i hladnoće može se reći da klima uređaji spasavaju živote.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu „The Lancet“, između 2000. i 2019. godine, približno 489.000 smrtnih slučajeva godišnje može se pripisati toploti, pri čemu se 45 odsto dešava u Aziji i 36 odsto u Evropi.

Jedna od sveobuhvatnijih studija o uticaju klimatizacije na zdravlje objavljena je u časopisu „BMC Public Health, a fokus je bio na uticaju podešavanja vazduha i temperature kroz sisteme grijanja, ventilacije i klimatizacije (HVAC) na pacijente u bolnicama.

Sve u svemu, HVAC sistem se pokazao korisnim za oporavak pacijenata, posebno u kontekstu poboljšanja vitalnih znakova, smanjenja srčanog stresa, ubrzavanja oporavka i povećanja fizičke aktivnosti. Korišćenje HVAC sistema smanjilo je smrtnost pacijenata i skratilo boravak u bolnici za pacijente sa respiratornim oboljenjima.

Jedno istraživanje o uticaju klimatizacije na zdrave ljude, studente, sprovela je škola javnog zdravlja Harvard Čen.

Pokazalo se da povišene temperature u prostorijama bez klima uređaja tokom toplotnog talasa negativno utiču na kognitivne funkcije kod mladih zdravih osoba, prenosi City Magazine.

Ako se klima uređaji ne održavaju pravilno, u njima se mogu nakupiti bakterije i buđ. Udisanje takvog vazduha može izazvati respiratorne probleme i alergijske reakcije, a jedna od bakterijskih bolesti koja se može proširiti je i legionarska bolest.

Osim toga, treba voditi računa o razlici između spoljašnje i unutrašnje temperature jer nagli prelaz može izazvati stres za tijelo – glavobolju, umor i bol u mišićima.

Vazduh iz klima uređaja ne bi trebalo da bude usmjeren direktno na ljude. Bolje ga je usmjeriti prema plafonu ili zidovima kako bi se postigla ravnomjernija distribucija ohlađenog vazduha.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније