Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

12. 07. 2024. 09:02 >> 09:02

OPREZNO

Cink je neophodan za dobro zdravlje i opasan kad ga je previše

Šta je zapravo cink i koliko vam je potreban? Koji su znakovi upozorenja da konzumirate previše?

 

Iako je cink neophodan za dobro zdravlje, tanka je linija između dovoljnog unosa i prevelikog unosa.

Zašto je cink važan?
Cink je mineral u tragovima koji se nalazi u ćelijama cijelog tijela. Ova esencijalna hranjiva materija ključna je u raznim tjelesnim funkcijama, uključujući imunološku funkciju, zarastanja rana, sintezu DNK i pravilan rast i razvoj. Cink takođe podržava metabolizam pomažući više od 300 enzima u tijelu da pravilno obavljaju svoj posao, od razgradnje hrane do izgradnje bjelančevine. Osim toga, cink može da pomogne u zaštiti zdravlja vaše kože od štetnih ultraljubičastih zraka sunca i da smanji rizik od raka kože. Nedostatak cinka može da utiče na vašu sposobnost ukusa i mirisa.

Koliko nam je cinka potrebno?
Količina cinka koja vam je potrebna varira u zavisnosti od pola i godina. Preporučuje se 11 miligrama dnevno za odrasle muškarce i 8 miligrama za odrasle žene. Trudnicama i dojiljama potrebno je 11 odnosno 12 miligrama za podršku razvoju fetusa i proizvodnji mlijeka. Bitno je napomenuti da ove preporuke uključuju unos cinka iz svih izvora, uključujući hranu, pića i dodatke ishrani.

Treba li vam uopšte dodatak cinka?
Hoće li vam koristiti dodatak cinka zavisi od različitih faktora, kao što su ishrana, zdravstveno stanje i način života. Na primjer, oni koji slijede vegansku ili vegetarijansku ishranu mogu imati koristi od uzimanja dodatka cinka. To je zato što biljni izvori cinka – poput pasulja, orašastih plodova i cjelovitih žitarica – sadrže fitate, što ih čini manje bioraspoloživim od izvora životinjskog porijelča, piše Ordinacija.

Dodaci cinka mogu biti potrebni onima s gastrointestinalnim poremećajima, poput Crohnove bolesti ili autoimunim bolestima poput celijakije. Takođe, oni koji često konzumiraju alkohol često imaju nizak status cinka jer alkohol remeti apsorpciju cinka, objasnila je za EatingWell registrovana dijetetičarka Caroline Young.

Možete li uzimati previše cinka?
Hronična toksičnost cinka može da ometa apsorpciju bakra, što dovodi do nedostatka bakra i neuroloških simptoma kao što su utrnulost i slabost. Kako biste spriječili štetna dejstva i održali cjelokupno zdravlje i dobrobit, najbolje je unositi cink iz uravnotežene prehrane i izbjegavati prekomjerne dodatke, osim ako savjetuje ljekar.

Iako je cink doista koristan kada ste bolesni ili se osjećate iscrpljeno, pretjerani unos hranom, dodacima ishrani i ijekovima može dovesti do štetnih dejstava na zdravlje.

Znakovi i simptomi da uzimate previše cinka
Iako je cink ključan za razne tjelesne funkcije, prevelika konzumacija može dovesti do štetnih učinaka. Ti simptomi manifestuju se kao:

Mučnina
Povraćanje
Vrtoglavica
Glavobolje
Nedostatak apetita




 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније