Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ n1 ]

04. 07. 2024. 09:28 >> 09:29

KINESKO ISTRAŽIVANJE

Različita temperatura djelova lica ukazuje na rizik od hroničnih bolesti

Različite temperature određenih predjela lica često ukazuju na postojanje rizika od mnogih hroničnih bolesti, kao što su dijabetes ili visok krvni pritisak, navodi se u novom istraživanju stručnjaka Univerziteta u Pekingu, prenosi naučni žurnal "Sel metabolizam" (Cell Metabolism).



Otkrivanje i proučavanje ovakvih razlika u facijalnoj toploti, koje registruje termalna kamera u sprezi sa vještačkom inteligencijom, može značajno da doprinese ranom detektovanju bolesti, pa samim tim i efikasnijem liječenju, ističu istraživači.

Takve temperaturne promjene na licu naročito su izražene u poznijim godinama života, kaže jedan od autora istraživanja dr Đing-Dong Džeki Han i dodaje da novi rezultati ukazuju na to da se bolesti mogu rano otkriti i efikasno liječiti, te da se duboka starost može doživjeti bez ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija.

Analiziranjem facijalne temperature mogu se predvidjeti i kardiovaskularne bolesti, kao i bolesti nastale zbog poremećaja cirkadijalno-biološkog ritma.

Ovaj projekat, kojim je ustanovljeno da hladniji nos i topli obrazi ukazuju na porast krvnog pritiska, kao i da više temperature predjela oko očiju signaliziraju opasnost od dijabetesa li masne jetre, baziran je na podacima dobijenim ispitivanjem oko 3.000 pacijenata starosti od 21 do 88 godina.

Ustanovljeno je da se na osnovu temperature različitih regiona lica može definisati nečija termalna starost koja, naročito kod starijih osoba sa narušenim zdravljem, često nije u skladu sa pravim brojem godina života.

Temperatura nosa je ozbiljan pokazatelj zdravstvenog stanja. Tokom procesa starenja nos postaje hladniji, tako da starije osobe sa toplijim nosem imaju bolje zdravlje i termalno su mlađi od svoje prave dobi.

Kineski naučnici, takođe, su ustanovili da osobe koje pate od metaboličkih poremećaja kao što su hemohromatoza, odnosno pretjerano taloženje gvožđa u organizmu, dijabetes, bolesti mitohondrije i masne jetre, brže termalno stare i temperature regiona na njihovom licu odgovaraju ljudima znatno starije dobi.

Takođe je otkriveno da fizička aktivnost može da podmladi termalnu dob. Naučnici su testirali tridesetak pacijenata koji su zamoljeni da preskaču konopac 800 puta dnevno u trajanju od dvije nedjelje. Rezultati su bili iznenađujući, jer je ovakva aktivnost kod svih ispitanika, za samo četrnaest dana, umanjila njihovu termalnu starost u prosjeku za pet godina.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније