Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

26. 06. 2024. 11:24 >> 11:24
Čitaj mi:

UPOTREBA SINTETIČKIH DROGA U PORASTU

Smrtni slučajevi zbog predoziranja sve češći?

Pad proizvodnje opijuma u ​​Avganistanu, po nalogu talibanskih vlasti, mogao bi da dovede do povećanja broja smrtnih slučajeva u svijetu zbog predoziranja.

 

Heroinski zavisnici prelaze na sintetičke droge koje su sve više zastupljene u Evropi, upozorava se u izvještaju Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) koji je objavljen danas.

Proizvodnja opijuma, od kojeg se pravi heroin, opala je u Avganistanu za 95 odsto prošle godine nakon što su talibani zabranili proizvodnju narkotika 2022. godine, navodi se u izveštaju UNODC.

Ističe se da je, iako je proizvodnja opijuma u Mjanmaru prošle godine povećana za 36 odsto, na globalnom nivou opala za 75 odsto, prenio je Rojters. UNODC upozorava da bi ta promjena mogla da dovede do povećanja rizika od predoziranja zbog korišćenja sintetičkih droga, kao što su fentanil i nitazen, a koje se već koriste u nekim evropskim zemljama posljednjih godina.

Smrtni slučajevi zbog predoziranja nitazenom prijavljeni su u Irskoj, Velikoj Britaniji, Estoniji i Letoniji, navodi se u izvještaju. Ističe se da je upotreba kokaina dostigla rekord tokom 2022. godine, pri čemu je u SAD opala, a u Evropi je povećana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније