Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

24. 06. 2024. 13:09 >> 13:09
Čitaj mi:

O ČEMU SE RADI?

Zabrinutost zbog usamljenosti: Mladi predstavljaju novu rizičnu grupu

Mladi Njemci akutno su podložni osjećaju usamljenosti u modernom društvu, pokazuje skoro objavljena nova studija, a njemačka vlada pokrenula je kampanju koja ističe taj problem.


Ko je znao da su mlađi ljudi među najusamljenijima nakon koronavirusa, ovo konačno zaslužuje pažnju, kazala je tim povodom ministarka za porodična pitanja Lisa Paus.

"Moramo ozbiljno shvatiti usamljenost, uključujući i onu mladih ljudi, i preduzeti mjere", rekla je Paus, ističući da to pitanje takođe utiče na političko učestvovanje i   na demokratiju.

Prema studiji Udruženja Bertelsmann, nezavisnog trusta mozgova u sjeverozapadnom gradu Gueterslohu, gotovo polovina osoba u dobi od 16 do 30 godina u Njemačkoj osjeća se usamljeno, javlja Zimo.

Više od trećine (35 odsto) od 2532 ispitanika u ovoj dobnoj skupini reklo je da su umjereno usamljeni, dok je deset odsto reklo da su jako usamljeni.

Kao odgovor na to pitanje pokrenuta je nedjelja kampanje pod pokroviteljstvom vlade pod nazivom "Zajedno iz usamljenosti", koji će trajati do nedjelje, s mnogo različitih događaja planiranih širom zemlje.

U poređenju sa studijama sprovedenim 2021. i 2023., nešto manje mladih sada je izjavilo da su društveno i emocionalno usamljeni.

No, visoko rangiranje mladih u procjeni usamljenosti zahtijeva preispitivanje, ističu autori studije.

Usamljenost više nije fenomen koji pogađa samo starije ljude. Posljednjih godina postalo je jasno da su i mladi sve više pogođeni usamljenošću te stoga predstavljaju novu rizičnu grupu, rekla je Anja Langness iz Udruženja Bertelsmann.

Nekoliko drugih nedavnih studija takođe je opisalo usamljenost među mladima kao problem, prenosi agencija Dpa.

Dugo je poznato da je usamljenost, za one koji su njome pogođeni, jednako štetna kao primjerice pušenje, pretilost ili zagađenost zraka, rekla je govoreći o ovom problemu ministarka Paus.No, manje je poznato da ima i indirektan negativan uticaj na demokratiju.

Oni koji izgube povjerenje u društvo gube i povjerenje u demokratiju, politička participacija se smanjuje, kao i volja za glasanjem, kazala je ministarka zaključivši da je usamljenost podcijenjen fenomen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније