Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

18. 06. 2024. 08:39 >> 08:39
1
Čitaj mi:

OBMANULI JAVNOST

Američka savezna država tužila Fajzer zbog "obmanjujućih" tvrdnji o vakcini protiv kovida

Američka savezna država Kanzas tužila je danas farmaceutsku kompaniju Fajzer tvrdeći da je obmanula javnost o svojoj vakcini protiv kovida, skrivajući rizike i iznoseći lažne tvrdnje o njenoj efikasnosti.


U tužbi podnijetoj pred Okružnim sudom okruga Tomas u Kanzasu, državni tužilac Kris Kobah istakao je da su navodne lažne izjave njujorškog proizvođača ljekova prekršile Zakon o zaštiti potrošača Kanzasa.

On je zatražio zasad nepoznatu novčanu nadoknadu, prenosi Rojters. "Fajzer je dao više pogrešnih izjava kako bi obmanuo javnost o svojoj vakcini u vrijeme kada je Amerikancima bila potrebna istina", rekao je republikanac Kobah, generalni tužilac Kanzasa.

U tužbi se tvrdi da je, ubrzo nakon uvođenja vakcine početkom 2021, Fajzer sakrio dokaze da je injekcija povezana sa komplikacijama u trudnoći, uključujući pobačaj, kao i miokarditis i perikarditis.

U tužbi na 179 stranica u Okružnom sudu Tomas osporava se jezik kojim je Fajzer govorio o vakcini, uključujući izraze kao što su "vakcine koje spašavaju život" i "ljekovi".

"Ova pogrešna predstavljanja omogućila su Fajzeru da zaradi rekordne prihode od 75 milijardi dolara tokom dvije godine prodaje vakcina", navodi se u tužbi. Dodaje se da je Kanzas je takođe rekao da je farmaceutska kompanija lažno tvrdila da je vakcina, koja je razvijena sa njemačkim partnerom BioNTech za originalni soj virusa, zadržala visoku efikasnost protiv mutiranih varijanti i da će spriječiti ne samo bolest, već i prenošenje.

Kobah je rekao da su druge države sarađivale sa Kanzasom u istrazi i da se očekuje da će i one podnijeti tužbe. Fajzer je saopštio da je tužba neosnovana.

"Tvrdnje kompanije Fajzer o vakcini protiv kovida bile su tačne i zasnovane na nauci. Kompanija vjeruje da slučaj nema osnova i odgovoriće na tužbu u dogledno vrijeme", navodi se u saopštenju. Američka administracija za hranu i ljekove je u junu 2021. dodala upozorenje o miokarditisu i perikarditisu na etiketi vakcine.

Neželjeni efekti su rijetki i najčešće se javljaju kod adolescenata i mladića. Pregled 21 studije američkog Nacionalnog instituta za zdravlje iz 2023. godine zaključio je da vakcine protiv kovida nisu povezane sa pobačajem.

Državni tužilac Teksasa Ken Pakston pokrenuo je sličan postupak protiv kompanije Fajzer prošle godine, koja je i dalje na čekanju, a iz farmaceutske kompanije su taj slučaj nazvali "besmislenim".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније