Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Bu. [ b92 ]

17. 04. 2024. 11:45 >> 11:45
Čitaj mi:

ISHRANA

Korijen – ljut i zdrav

Ren širi krvne sudove, olakšava disanje, zagrijava tijelo, stimuliše apetit, borac je protiv parazita i ima protivupalna svojstva.


Ren je veoma ljekovita biljka. Ren se kao hrana, ali i kao lijek od davnih vremena upotrebljavao na našem podneblju. Odavde se proširio na cio svijet i najviše se cijeni zbog velikog bijelog korijena koji može da dosegne i do metar i po dužine, a debljinu pet do šest centimetara. Ono što ga razlikuje od, na primjer, šargarepe ili celera, koji su mu najsličniji po obliku, jeste ljuti ukus; toliko jedinstven i jak da „pali” nepce, ali na način drugačiji od, recimo, ljute paprike.

Pomenuta ljuta aktivna supstanca kod rena je alil-izo-sulfocijanid, koja nastaje razgradnjom sinigrina. Ona ima snažna antibakterijska svojstva.

Ren je bogat kalijumom, kalcijumom, magnezijumom i fosforom, kao i aromatičnim biljnim uljima. U 100 grama svježeg rena nalazi se oko 80 miligrama vitamina Ce.

Kada se korijen izrenda i ostavi na vazduhu, on potamni, a ukus mu se od ljutog mijenja tako što postaje gorak i veoma neprijatan. Zbog toga se odmah po rendanju ren miješa sa sirćetom i dalje prerađuje, pa se u tom stanju najčešće nalazi industrijski obrađen i prodavan na policama supermarketa.

Ren se odlično kombinuje sa pečenjem, piletinom, ribom, u sendvičima, u salatama, a ren sos često može da zamijeni salatne prelive na bazi sirćeta ili limunovog soka
Ukoliko je ren po otvaranju teglice manje ljut, a više gorak i pomalo neprijatnog ukusa, to je znak da nije poštovan pravilan tok proizvodnje. Takav ren ne bi trebalo koristiti u ishrani.

Kada se kupuje ren u teglici, trebalo bi pogledati sastav na etiketi, poželjno je da je što veći procenat upravo ren, a osim njega u sastav ulaze sirće, ulje, voda, skrob i druge supstance. Postoje i sosovi na bazi rena i razni miksovi, recimo – senf sa renom, majonez sa renom…

U narodnoj medicini ren je veoma ljekovita biljka. Koristi se kao prirodni antibiotik, širi krvne sudove, olakšava disanje, zagrijava tijelo, stimuliše imunitet, dobar je za osobe koje pate od anemije, borac je protiv parazita, stimuliše apetit… Ren ima i izvjesna protivupalna i afrodizijačka svojstva i preporučuje se i osobama sa hipertenzijom.

Ipak, osobama koje pate od čira na želucu, bubrežnim bolesnicima, kao i djeci do četvrte godine života nije preporučljivo da jedu ren niti proizvode koji u velikom procentu sadrže ren.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније