Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

А.А. [ rtcg.me ]

03. 12. 2023. 08:23 >> 08:23

ANĐELA VUJOVIĆ

Gostoprimstvo kao najljepši začin crnogorske kuhinje

Menadžerka gastronomije Anđela Vujović iz Podgorice ostvarila je značajne uspjehe radeći u prestižnim luksuznim hotelima i restoranima gdje je dodatno usavršila svoje znanje. Kako navodi za naš portal, različita iskustva naučila su je disciplini i organizaciji u poslu. 

 

"Kuvanje volim i to ne doživljavam samo kao posao. Srećna sam što mogu da radim posao koji volim, jer znam da mnogo ljudi nema tu priliku", objašnjava Vujović.

Značajno znanje stekla je na mjestima poput Kariba, Tajlanda, a prednost daje restoranu na Floridi koji ima Mišelinovu zvjezdicu. Kao prednosti ovog posla ističe bogatu lepezu sklapanja poznanstava, učenje običaja, kulture, kao i usavršavanje jezika.

"Naravno, svuda je lijepo ali ne možemo da zaboravimo da je naša zemlja najljepša i nadam se da ću imati prilike da i u našoj prelijepoj Crnoj Gori podignemo turizam na najviši svjetski nivo, i da nećemo morati da odlazimo van svoje zemlje, već da imamo mogućnost i ovdje dobro da zarađjujemo i svoja znanja i umjetnost ostavljamo našoj zemlji", ističe ona.

Vujović smatra da ljude u Crnoj Gori i te kako interesuje gastronomija, a da je jedini trend koji nikada ne prolazi upravo domaća kuhinja, koja se zasniva na jelima baziranim na organskim sezonskim i lokalnim namirnicama.

"Naša hrana ima još jedan začin koji se ne može kupiti, a to je gostoprimstvo", zaključuje. 

Recept za predstojeće praznike

Podgorički Krap sa suvim šljivama

POTREBNE NAMIRNICE (za 6 osoba):

1,5 kg čiste ribe
1 kg crnog luka
150-300g suvih šljiva
150-200g sjeckanih dunja
100-200g kisjelih jabuka
1 veći limun
2 lista lorbera
malo aleve paprike
paradajz pire
kašicica šećera
biber u zrnu
rakijska čaša sirćeta
peršun, korijen celera, soli i ostalih začina po ukusu

PRIPREMA

Šarana posoliti, uvaljati u brašno i pržiti na ulju (da ne porumeni). Staviti ga u dublji pleh, posuti zrnima bibera i preko poređati kolutove limuna i list lorbera.

Nadjev:

Isjeckati luk na rebarca i pržiti na ulju (samo da omekša, da ne porumeni). Dodati alevu papriku, 1,5-2 litra vode, suve šljive, dunje, jabuke, celer, peršun, sirće, paradajz pire i šećer. Sve ovo prokuvati i preliti ribu u plehu. Peći na većoj temperaturi 1,5-2 sata (ne miješati, nego samo povremeno pritiskati kašikom), dodati i ulje od prženja ribe, dok se masa ne ujednači i uvri.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније