Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Б.Б. [ BBS ]

07. 06. 2023. 07:52   >>  07:52

UGROŽENI TINEJDžERI

Australija odlučila da raskrsti sa elektronskim cigaretama

Broj tinejdžera koji koriste elektronske cigarete posljednjih godina se vinuo u nebesa u Australiji, a vlasti kažu da je to "problem broj jedan" u školama širom zemlje. Za to krive jednokratne potrošne vejpove, za koje neki stručnjaci kažu da mogu da izazovu veću zavisnost i od heroina i kokaina.

Profesor u srednjoj školi u Novom Južnom Velsu priča da viđa efekat koji e-cigarete pune nikotina sa aromom slatkiša, ostavljaju na mlade umove svaki dan, sa djecom koja "vejpuju" na njegovom času.

"Oni koji su najviše navučeni samo će ustati sa stolice ili se nervozno vrpoljiti. Najgori prestupnici među njima izaći će sa časa zato što ih bukvalno drma apstinentska kriza", objašnjava on.

Najzavisnijima među njima neophodni su nikotinski flasteri ili rehabilitacija, kaže on, govoreći o 13-godišnjacima ili 14-godišnjacima.

Početkom mjeseca, vlada je odlučila da to više neće trpjeti i uvela čitav dijapazon novih ograničenja.

Uprkos tome što su elektronske cigarete već ilegalne za mnoge, po novom zakonu postaće dostupne samo putem recepata.

Oni su za sada dostupni u Australiji u svakom dragstoru, pored čokoladica na pultu.

Što se tiče zabrinutih nastavnika njihove ruke su vezane.

"Ako posumnjamo da imaju vejp, sve što zaista možemo da uradimo je da ih pošaljemo kod direktora. U mojoj staroj školi, direktor mi je rekao da želi da ugradi detektore vejpa u toalete, ali je ispalo da nam to nije dozvoljeno zato što bi to bilo narušavanje privatnosti", objašnjava prosvjetni radnik.

E-cigarete se prodaju kao bezbjednija alternativa cigaretama, jer ne proizvode katran, glavni uzročnik raka pluća.

Neke zemlje nastavljaju da ih promovišu preko inicijativa za javno zdravlje pokušavajući da pomognu pušačima da se prebace na manje smrtonosnu naviku.

Ali australijanska vlada kaže da su dokazi da e-cigarete pomažu pušačima da se odviknu od cigareta za sada nedovoljni.

Umjesto toga, istraživanja pokazuju da bi mogle da navode mlade vejpere da se prebace na pušenje kasnije u životu.

Vejpovi, ili e-cigarete, uređaji su koji rade na litijumske baterije sa patronama ispunjenim tečnošću koja sadrži nikotin, vještačku aromu i druge hemikalije. Tečnost se zagrijeva i pretvara u paru koju korisnik udiše u pluća.

"Vejping" je stekao popularnost sredinom dvijehiljaditih, a u svijetu je 2021. bilo oko 81 miliona vejpera, prema Globalnom stanju grupe za smanjenje štetnosti duvana.

Ovaj rast pospješuje narastajuća popularnost aromatizovanih e-cigareta pravljenih tako da budu atraktivni za mlade.

Uznemirujući podaci o štetnosti e-cigareta

Ovi proizvodi mogu da sadrže mnogo veće količine nikotina od običnih cigareta, dok neki uređaji koji se prodaju kao "bez nikotina" zapravo mogu da sadrže njegove velike količine.

Hemijski koktel takođe sadrži formaldehid i acetaldehid, koji su povezani sa plućnim i srčanim bolestima i rakom.

Sugeriše se i da postoji povećani rizik od moždanog udara, respiratorne infekcije i narušene plućne funkcije.

Eksperti upozoravaju da se ne zna dovoljno o dugoročnim posljedicama po zdravlje, ali nekih uznemirujućih podataka već ima.

Američke zdravstvene vlasti su 2020. identifikovale više od 2.800 slučajeva povreda pluća povezanih sa vejpingom ili elektronskim cigaretama.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti pronašao je 68 smrti pripisanih toj povredi.

U Australiji, velika studija vodeće dobrotvorne organizacija Savjet za borbu protiv kancera pronašla je da je više od polovine od sve djece koja su ikada vejpovala koristila e-cigarete za koje su znala da sadrže nikotin i mislila da je vejping društveno prihvaćeno ponašanje.

Na koji god način da tinejdžeri nabavljaju e-cigarete, svi su oni ilegalni, a opet se sve to dešava pred nosom federalnih i državnih vlasti.

"Sve australijanske vlasti tvrde da su posvećene osiguravanju da e-cigaretama imaju pristup samo pušači sa receptom koji pokušavaju da se odviknu od pušenja, a opet se kriza upotrebe e-cigareta kod mladih odvija naočigled sviju", rekla je autorka izvejštaja i predsjednica Savjeta za borbu protiv kancera Anita Desai.

Pored poteza vlade da zabrani uvoz svih nefarmaceutskih proizvoda za vejping, što znači da sada mogu da se kupe samo uz recept, svi potrošni vejpovi za jednokratnu upotrebu postaće nezakoniti.

Duvanske kompanije upotrijebile "šibicerski trik"

Ministar zdravlja Mark Batler kaže da će novi propisi vezani za vejping zapušiti "najveći zakonsku rupu u zdravstvenoj istoriji Australije".

"Baš kao što su uradile sa pušenjem, velike duvanske kompanije uzele su novi toksični proizvod, svetlucavo ga upakovali i dodali mu slatku aromu da bi stvorili novu generaciju zavisnika od nikotina.
Obmanuti smo", kaže on.

Medicinski eksperti su sa njim saglasni.

Ljekarka javnog zdravlja Emili Benks sa Australijskog nacionalnog univerziteta saglasna je da je promocija e-cigareta kao "zdravije alternative" klasičan „šibicarski" trik duvanske industrije.

Kao takav, vejping je postao "normalizovan" u Australiji, ali i u Velikoj Britaniji.

Postoji više od 17.000 aroma, a većina se ne koristi za odvikavanje od pušenja.

"One se agresivno reklamiraju za decu i adolescente. Ljudi koji istovremeno puše i koriste e-cigarete - to je najčešći obrazac upotrebe, dvostruke upotrebe. Pokušavate da uvedete ove e-cigarete govoreći da su one sjajan način za ostavljanje pušenja, a zapravo imate vejpove sa aromom žvakaćih guma koje koriste trinaestogodišnjaci u školskim toaletima. Zajednica nije pristala na tako nešto", kaže profesorka Benks.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније