Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Б.Бу. [ RTS ]

27. 03. 2023. 10:00   >>  10:00

OBRATITE PAŽNjU

Da li su soli aluminijuma u dezodoransu opasne

Dolazi toplo vrijeme, a to znači da će mnogi češće koristiti dezodorans nego zimi. Kada kupujemo ovaj kozmetički proizvod imamo razne dileme, šta treba da sadrži da bi bio dobar za naš organizam i da li možemo napraviti zdravu zamjenu kod kuće?


Vjerovatno ste imali priliku da osjetite neprijatan miris znoja ispod pazuha, ukoliko često imate ovakav problem sigurno je dezodorans neophodano rešenje u ovakvim sitaucijama. Međutim, da li biste šansu pružili prirodnom dezodoransu za probleme neprijatnih mirisa? Ove nedjelje smo, zajedno sa gošćom RTS ordinacije Marijanom Milosavljević, farmaceutom i specijalistom kozmetologije, pravili upravo takav kozmetički proizvod.

Šta dezodorans ne treba da sadrži da bi bio dobar za našu kožu?
– Moramo da napravimo razliku šta je dezodorans, a šta je antiperspirans. Antiperspirans je nešto što sprječava znojenje i njegovo dejstvo može trajati 48 sati, a trebalo bi da se nanosi na čistu kožu. On blokira znojne žlijezde, ako se više znojite njegovo dejstvo će biti kraće. Dezodorans je tu da spriječi stvaranje neugodnih mirisa i da ugodan miris.

Kako izgleda priprema domaćeg dezodoransa?
– Prvo pomiješamo vosak i ši puter i dodamo kokosovo ulje. Zatim ćemo izmjeriti bademovo ulje i tu dodati praškaste komponente, a potom dodati glinu.

Sa etarskim uljima ne treba pretjerivati jer može doći do iritacije, naročito posle depilacije ili brijanja. Dezodorans koji smo pripremili treba ohladiti na sobnoj temeperaturi.

Da li su opasne soli aliminijuma koje možemo pronaći u kupovnim dezodoransima?
– Soli aluminijuma stvaraju talog na površini znojnih žlijezda, kada se napravi talog one ne mogu da prodru dublje u naš organizam. Postoje istraživanja da se on nalazi u nekim tumorskim tkivima, ali postoje i istraživanja koja kažu da se nalazi i u zdravom tkivu dojke. Ono što stoji je da je i dalje dozvoljen za upotrebu i još uvijek nije zabranjen. Bez zabrane ne možemo govoriti da je opasan.

Soda bikarbona može neutralisati neprijatne mirise!
– Soda bikarbona reguliše pH vrednost ispod pazuha, a kada se reguliše pH vrednost bakterije ne mogu da se razmnožavaju. Ne utiče na količinu znoja, više na stvaranje neprijatnih mirisa, ali to će kod nekoga funkcionisati, a kod nekoga neće.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније