Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

N1 [ R.B. ]

21. 01. 2023. 17:01   >>  16:56 1

CRIJEVA UPOZORAVAJU

Brzina kojom pijete kafu može da iritira vaš stomak

Postoji nekoliko razloga zašto se crijeva pobune kada popijete šoljicu kafu, a ispostavilo se da brzina kojom to činite može da da bude jedan od njih. Šta je problem sa prebrzim ispijanjem kafe i kako to može da dovede do probavnih smetnji, odgovore je dala dijetetičarka Medi Paskvarelo iz Bruklina.

Prema Paskvarelo, zapremina tečnosti koju unosite definitivno može da poremeti normalan proces varenja.

„Čim počnete da pijete tečnost ili jedete hranu, receptori ukusa na vašem jeziku komuniciraju sa mozgom u kaskadi anticipativnih refleksa koji pripremaju vaše tijelo za obradu i varenje“, kaže ona i dodaje da „serija malih gutljaja u suštini obavještava mozak da pijete tečnost, ukazujući mu da treba da se pripremi da apsorbuje sve hranljive materije iz te tečnosti“.

U suštini, uživanje u napitku, umjesto brzom ispijanju, pomaže u pripremi vaših enzima pljuvačke, obezbjeđujući da početak procesa varenja započne kako treba.

Sa druge strane, brzi i veliki gutljaji mogu da ometaju uobičajene procese, piše wellandgood.com, prenosi City Magazine.

„Držanjem napitka u ustima malo duže prije gutanja, odnosno, uzimajući male gutljaje, vaša pljuvačka ima više vremena da dođe u kontakt sa tečnošću, što može da bude korisno sa gastrointestinalnog stanovišta“, kaže dijetetičarka.

Uzimanje velikih gutljaja takođe može da dovede i do aerofagije, ili gutanja previše vazduha, što može da doprinese problemima sa probavom.

„Aerofagija može da ima neprijatne simptome kao što su nadimanje, gasovi, mučnina, podrigivanje ili bol,“, kaže Paskvarelo.

Ona takođe kaže da ovaj proces nudi dodatne implikacije za pića koja sadrže stimulanse poput kafe ili depresante poput alkohola, jer će brzina kojom ih konzumirate uticati na to koliko brzo ove supstance dospijevaju u vaš krvotok.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније