Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Т.Г. [ RTS ]

27. 09. 2022. 17:27 >> 17:24

ISHRANA

Grožđe je izuzetno korisno čak i za dijabetičare

U jeku sezone grožđa nemojte zaobilaziti ovo voće jer osim što je ukusno, pomoći će vašem organizmu u očuvanju zdravlja, ali i ljepote. Iako su prilično slatke, od ovih sočnih kuglica, naravno u manjim količinama, koristi mogu imati i oni koji zbog povišenog šećera ili insulina u krvi zaobilaze voće.

Bijeli, rozikasti ili plavoljubičasti grozdovi puni su vitamina i minerala i kao takvi, poručuju nutricionisti, trebalo bi da budu svakodnevno na trpezi u ovo doba godine.

Odličan način da se opskrbite vitaminom C je kroz unos grožđa. U ovom voću ima i drugih važnih materija kao što su antioksidansi, vitamin K i kalijum.

Grožđe je puno vode, što može pomoći da ostanemo hidrirani.

Na listi prednosti ishrane u kojoj je grožđe zastupljeno je jači imunitet koji dugujemo već pomenutim antioksidantnim materijama i vitaminu C.

Ovo voće je, upravo zbog toga, i odličan saveznik u borbi protiv slobodnih radikala. To će smanjiti šanse za razvoj kanceroznih oboljenja i usporiti starenje.

Za tanine, kojih ima najviše u tamnijim, aromatičnim sortama grožđa dobro se zna, a među zdravstvenim benefitima koje donose su: blagotvorno dejstvo na kardiovaskularni sistem, zaštita od bakterija i gljivica.

Tanini su i odlični čistači organizma jer izbacuju toksine i ublažavaju posljedice njihovog dejstva, naročito u sistemu organa za varenje.

Uprkos tome što nepcu djeluje kao da je sadržaj šećera u ovom voću veoma visok, čak i dijabetičari i osobe sa insulinskom rezistencijom treba da ga jedu. U zavisnosti od sorte, glikemijski indeks grožđa je između 43 i 53, što ga svrstava u namirnice sa nižim rizikom po skok insulina i šećera u krvi.

Novija istraživanja pokazuju da grožđe pomaže u regulaciji nivoa šećera, kao i da povećava osjetljivost na insulin, što utiče na bolju iskorišćenost šećera. Naravno, oni sa ovakvim zdravstvenim tegobama, ipak treba da uživaju u ovom voću uz dozu opreza kada je količina u pitanju.

Slane i slatke grickalice zamijenite aromatičnim i sočnim plodovima vinove loze i bolje ćete spavati, imati zdravije srce, krvne sudove, kosti, mozak.

Zbog svega toga iskoristite priliku dok je svježe grožđe povoljno i dostupno na pijacama i u skoro svakoj prodavnici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније