Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

A.B. [ Portal RTCG ]

13. 10. 2024. 07:01 >> 09:11
1
Čitaj mi:

ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Loš kvalitet voda u 11 crnogorskih rijeka

Na čak 11 lokaliteta na crnogorskim rijekama Morači, Zeti, Bojani, Cijevni, Limu i Ćehotini kvalitet vode označen je kao loš.

To se navodi u Informaciji o zaštiti životne sredine iz 2023. godine, u koji je Portal RTCG imao uvid. 

U Informaciji piše da je prošle godine rađena analiza opštih fizičko hemijskih parametara, prioritetnih i zagađujućih, kao i specifičnih zagađujućih supstanci, fitplanktona, fitobentosa, makrofita, i makrozoobentosa

Loš status kvaliteta imalo je devet lokaliteta i to: Crnojevića Rijeka-Brodska njiva; Morača-Zlatica; Morača-ispod Vukovaca; Cijevna-Dinoša; Zeta- Duklov most; Zeta-Danilovgrad; Zeta-Vranjske njiva; Lim-Marsenića
Rijeka, iznad mosta i Ćehotina- ispod kolektora.

Veoma loš status imala su dva lokaliteta (Bojana, Fraskanjel i Crmnica, iznad ušća Bojana).

U dokumentu objavljenom na sajtu Vlade podsjeća se da postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda nalaze se u Podgorici , Mojkovcu, Žabljaku, Pljevljima, Nikšiću, Šavniku, Budvi, Herceg Novom, Kotoru i Tivtu, Beranama.

Od 27 ispitivanih lokaliteta rijeka, ukupno stanje voda bilo je u zahtijevanom dobrom statusu na samo četiri lokaliteta: Ibar-iznad Rožaj, Vrbnica-ispod kampa, Tara - ispod Mojkovca i Tara -Šćepan Polje.

"U toku je priprema za izgradnju i izgradnja postrojenja za Podgoricu, završena je izgradnja postrojenja biljnog prečišćivača za otpadne vode u Petnjici i Andrijevici i Vranjini i očekuje se njihovo puštanje u rad", piše u dokumentu. 

Navodi se da su tu i manja postrojenja na Virpazaru i Rijeci Crnojevića koja je potrebno servisirati i koja su povremeno u funkciji.

Od 27 ispitivanih lokaliteta rijeka, ukupno stanje voda bilo je u zahtijevanom dobrom statusu na 4 lokaliteta
(14,8%) (Ibar-iznad Rožaja; Vrbnica-ispod kampa; Tara - ispod Mojkovca i Tara -Šćepan Polje).

U informaciji se navodi i pidatak za loš kvalitet morske vode na kupalitima na primorju. 

Na prostoru opšine Bar tokom kupališne sezone 2023. godine loš mikrobiološki kvalitet evidentiran je na dvije plaže “Žukotrlica 01” i “Žukotrlica 02”.

Loš kvalitet vode evidentiran je i na dvije plaže u Herceg Novom: “Novosadsko kupalište 01” i “Blatna plaža 01”.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније