Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ Blic ]

11. 10. 2024. 13:25 >> 13:25
Čitaj mi:

PRVA DAMA TURSKE

Emina Erdogan - Žena čija životna priča podsjeća na film

Emina Erdogan odbila da se uda pokrivena, muža posvađala sa majkom, odrasla uz četvoricu braće, rodila četvoro djece i živi u palati od 1000 soba.

 

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan stigao je juče u dvodnevnu posjetu Srbiji, posjeta je od velikog značaja, ali i prilika za priču o prvoj dami. Evo ko je Emina Erdogan, žena čija životna priča podsjeća na film.

Emina Erdogan, djevojačkog prezimena Gulbaran, rođena je 16. februara 1955. godine u Istanbulu, najvjerovatnije u Uskudaru, mada se negdje navodi i Fatihom. Prvi je savremeniji, a drugi konzervativniji dio ovog turskog grada.

Kako je Emina upoznala Redžepa
Arapskog je porijekla, odrasla je kao najmlađe dijete i jedina kćerka u porodici sa petoro djece. Njeno obrazovanje vezano je najprije za umjetničku školu Midhat-paša, koju je napustila prije mature. Imala je 15 godina kada joj je stariji brat Husein zabranio da napušta kuću jer "to nije priličilo djevojčicama njenog uzrasta".

Tu odluku teško je podnosila, o čemu je pričala u jednom intervjuu, ali joj je majka pomogla, pa je Emina počela da izlazi iz kuće.

Presudnu ulogu u njenom životu imalo je poznanstvo sa spisateljicom Šule Jiskel, koja se bavila ulogom turske i uopšte muslimanske žene u svijetu. Emina je postala članica Asocijacije idealističkih žena, a na jednom skupu upoznala je budućeg muža. Vjenčali su se 1978. godine, upskos protivljenju njegove majke koja je insistirala da joj sin oženi djevojku potpuno pokrivenog lica, na šta prva dama nije pristala.

Jiskel je o tome napisala sljedeće: "Tajip je izgubio nekoliko kilograma zbog stresa poslije svađe sa majkom. Izgledao je kao duh".

Bračni par Erdogan dobio je četvoro djece, dvije kćerke i dva sina. Prijatelji Eminu opisuju kao snažnu, inteligentnu i duhovitu osobu koja igra vrlo važnu ulogu "iza scene".

Prva dama Turske
U njenoj biografiji istaknuto je da je 2010. dobila nagradu Nishan-e-Pakistan kao priznanje za napore u prikupljanju pomoći i podršci žrtvama poplava u Pakistanu. U februaru 2011. pripala joj je nagrada "Prix de la Fondation" Crans Montana Foruma za doprinos položaju žena u islamskom svijetu.

"Smatramo da sve žene na svijetu zaslužuju sva socijalna i politička prava. Prava žena ne treba da se prinose na žrtvu balansu snaga i bezbjednosti nekih režima. Zato smatram da našu borbu za mir, demokratiju i slobodu treba nastaviti sa velikom odlučnošću. Želim još jednom da ponovim da mi odbacujemo dvojne standarde i diskriminaciju", poručila je.

Bilo je i određenih kontroverzi vezanih za Eminu, poput izjave iz 2016. da su "haremi osmanskih sultana bili škole za članove dinastije i obrazovne institucije koje su žene pripremale za život". Piše se na različite načine i o njenom stilu u palati na obodu Ankare sa 1.000 soba, pa neki kažu da je prva dama Turske veoma skromna žena koja se ne libi ni kuhinjskih poslova, dok drugi smatraju drugačije.

Poznato je da supruga turskog predsjednika obožava da čita, da pliva, vozi i sluša tursku klasičnu muziku.

Gospođa Erdogan je 2005. bila na čelu Centra za socijalni razvoj i bavila se projektima za obrazovanje žena i djece. Bori se protiv "dječjih brakova", a vodila je kampanju za obrazovanje djevojčica kojima porodice ne dozvoljavaju školovanje.

Kao prva dama Turske ušla je u istoriju, a dio priče o njoj jeste i njen modni stil koji je miks tradicionalnog i modernog. Emina je uvijek besprijekorno odjevena u javnosti, u skladu sa svojom pozicijom i protokolom.

Domaćoj javnosti privuklo je pažnju to što je 2019. na samitu NATO u Londonu nosila kaput poznatog srpskog brenda.

Kreacija naše modne marke našla je svoje mjesto u njenom raskošnom garderoberu, gdje ima i Hermes torbi i Chopard nakita.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније