Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

11. 09. 2024. 11:31 >> 11:31

DOBRA PRILIKA

Italija želi da iskoristi zagrijavanje Mediterana za uzgajanje bisernih školjki

U italijanskim vodama bi se uskoro prvi put mogli da uzgajaju biseri jer uzgajivači školjki žele da iskoriste neočekivanu priliku koja je stigla sa zagrijavanjem Mediterana.

 


Krajem 2023. prvi primjerci biserne školjke (Pinctade radiate), udomaćene u Crvenom moru, primijećeni su u Zalivu pjesnika, popularnoj turističkoj destinaciji stotinu kilometara od Đenove, na sjeverozapadu Italije.

Manje od godinu dana kasnije one su se proširile u nekad najhladnijim djelovima Mediterana, ranije povezanim s drugim vrstama školjaka za ishranu, a ne proizvodnju bisera.

Industrija bisera godišnje zaradi 11 milijardi dolara, a dio kolača sad žele i italijanski školjkari. Uvoznik bisera Adriano Đenisi vjeruje da bi se, ako sve prođe po planu, proizvodnja mogla pokrenuti već za godinu dana.

„Provjeravamo mogućnost proizvodnje kultivacije bisera ovdje”, rekao je Paolo Varela, predsjednik kooperative školjkara koja tamo djeluje od 2011. godine.

Ta je organizacija već stupila u kontakt s proizvođačima bisera u Meksiku kako bi ih savjetovali o proizvodnji bisera, rekao je Varela.

„O Pinctadi radiati se oko Sicilije izvještava od sedamdesetih, ali samo u protekloj dekadi one su se preselile prema sjeveru”, do hladnijeg Tirenskog i Ligurijskog mora, objašnjava profesor ekologije Salvatore Đakobe sa Univerziteta u Mesini.

Riječ je o posljednjoj u nizu invazivnih vrsta koje su stigle u, zbog klimatskih promjena, sve topliji Mediteran.

Manuela Falautano iz italijanskog instituta za očuvanje okoline ISPRA rekla je da trend bilježi „eksponencijalni rast” u posljednjih deset godina.

Dio tih novih vrsta je agresivan i ugrožavaju lokalne ekosisteme, a u nekoliko slučajeva one su i opasne za ljude.

Oko 2,5 miliona kvadratnih kilometara Mediterana grije se brže od ostatka mora, upozorava Falautano.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније