Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

A.B. [ N1 ]

10. 09. 2024. 20:57 >> 20:58
Čitaj mi:

ISTRAŽIVANJA MAGAZINA

Kostarika i Portugal najbolje države za penzionere

Magazin International Living prikuplja informacije o troškovima života, smještaju, kvalitetu zdravstvene zaštite, viznom režimu, klimi i infrastrukturi i rangira zemlje prema njihovoj privlačnosti za strane penzionere.

Na prvom mjestu je Kostarika, a slijede Portugal i Meksiko, objavio je Internešenel lajving.

Kostarika

Časopis opisuje Kostariku kao centralnoamerički dragulj koji krase netaknute tropske plaže, vječno proljećno vreme u centralnoj dolini, bogata i raznovrsna flora i fauna i zadivljujući tirkizni vodopadi.

Pored toga, Kostarika je rangirana kao jedna od najsrećnijih zemalja.

Međutim, ono što može biti posebno privlačno penzionerima su vrhunske opcije zdravstvene zaštite i pristupačni troškovi života.

Ova država je poznata kao Švajcarska Centralne Amerike, a vojsku je ukinula 1948. godine i preusmjerila finansije na zdravstvo i obrazovanje.

U Kostariki postoje dva zdravstvena sistema, javni i privatni. Javna, La Caja, dostupna je legalnim stanovnicima bez plaćanja, postojećih isključenja ili starosnih diskvalifikacija.

Međutim, kada postanete stanovnik, morate uplatiti između 13 i 15 procenata vašeg prijavljenog mjesečnog prihoda u zdravstveni sistem.

Visok kvalitet zdravstvene zaštite u Kostariki je jedan od razloga zašto ljudi dolaze ovde.

Portugal

Zdravstvo u Portugalu je jedno od najboljih na svijetu po pristupačnim cijenama, a mnogi mještani, posebno mlađe generacije, govore engleski.

Pored prirodnih ljepota i raznih aktivnosti koje Portugal nudi, mnogi koji tamo dođu zadovoljni su kvalitetom života i sporijim tempom.

Većina iseljenika ima privatno zdravstveno osiguranje, što je uslov za boravišnu vizu, ali više vole da koriste jeftin privatni zdravstveni sistem.

Prema Globalnom indeksu mira, Portugal se kontinuirano rangira kao jedna od najbezbjednijih zemalja na svijetu.

Stopa kriminala je niska, kao i nasilje oružjem, a čak i stariji stanovnici žive bez automobila i hodaju noću bez straha.

Takođe, Portugal svojim starijim građanima nudi popuste na neke vrste javnog prevoza, kao i u nekim turističkim destinacijama.

Meksiko

Meksiko takođe krase zadivljujuća prirodna ljepota, ali i uspješna i srećna zajednica iseljenika, topla i gostoljubiva kultura i niz drugih karakteristika.

U Meksiku visok procenat lokalnog stanovništva govori i engleski.

Troškovi života su tamo nešto niži. Pored toga, ova zemlja je idealan izbor za gurmane jer je gastronomska scena u većini velikih turističkih mjesta takva da ćete naći kuvare sa pet zvjezdica specijalizovanih za gotovo sve kuhinje iz celog sveta.

Takođe treba naglasiti da su u Meksiku cijene nekretnina znatno niže i da postoji niz pristupačnih opcija, bez obzira da li želite stan uz plažu ili kuću u džungli, piše International Living.

Na četvrtom mjestu je Panama, slijede Španija, Ekvador, Grčka, Malezija, Francuska i Kolumbija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније