Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

A.M. [ Klix.ba ]

26. 08. 2024. 07:39 >> 07:39
1
Čitaj mi:

VIDEO

Impresivan prizor na nebu iznad Srbije i BiH: Proletio meteor, u potpunosti sagorio u atmosferi

Na području Srbije, ali i dijelova Bosne i Hercegovine na nebu je sinoć mogao biti vidljiv meteor koji je izazvao brojne reakcije građana.

Na brojnim videosnimcima koji su objavljeni na internetu, može se vidjeti kako iza užarenog objekta ostaje vatreni trag, a brojni građani zapitali su se o čemu je riječ.

Prvi koji su reagovali bili su iz udruženja Astrokutak Eureka, organizacije za promociju astronomije te su obrazložili čemu su građani mogli svjedočiti.

“Ako ste imali prilike da vidite ovakvu pojavu na nebu, u pitanju je bolid, odnosno meteor izrazitog sjaja. Letio je sporo jer je u atmosferu ušao pod oštrim uglom. Bez brige, nema panike jer je u potpunosti sagorio u atmosferi. Pojava meteora nije toliko rijetka. Ipak, pojava ovako velikih meteora jeste”, naveli su iz udruženja.
Takođe, istakli su kako njegovu pojavu nekad može pratiti i pucketanje zvuka.

Iako ne postoji zvanična definicija bolida, u astronomiji se izraz generalno koristi za meteore sjajnije nego inače.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније