Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ RTS ]

13. 08. 2024. 08:55 >> 08:55
Čitaj mi:

"KUĆE KAO TVRĐAVE"

Superbogati sve više ulažu u bunkere i kuće otporne na bombe

Sve više superbogataša svoje egzistencijalne strahove ne može da ublaži samo gradnjom neprobojnih sigurnih soba u podrumu, već se okreću izgradnji pravih bunkera koji mogu da izdrže bilo šta osim totalnog nuklearnog Armagedona.



Na današnjem tržištu luksuznih nekretnina bunkeri su postali visokotehnološki rajevi, u nekim slučajevima narasli do te mjere da čitave kuće postaju prave tvrđave 21. vijeka.

Posljednjih godina superbogati u svojim tvrđavama više pažnje polažu na zabavne sadržaje, navodi Al Korbi, koji je već pola vijeka vrhunski stručnjak za bezbjednost, predsjednik i osnivač kompanije SAFE (Strategically Armored & Fortified Environments), sa sjedištem u Virdžiniji. „Ako ćete već moći da preživite pod zemljom, želimo i da se dobro zabavljate.“

Korbi, koji je pomogao da se obezbijedi privatna kuća industrijalca, milijardera Mukeša Ambanijaod od 27 spratova u Mumbaiju (čiji je sin Anant nedavno dospio na naslovne strane svojim raskošnim svadbenim proslavama), trenutno radi na prostranoj kući na šumovitom placu od 80 hektara, negdje u Sjedinjenim Državama.

Sama kuća, rekao je Korbi u intervjuu za Si-En-En, biće izuzetno obezbijeđena, sa vratima otpornim na eksploziju, nelomljivim prozorima i biometrijskim sistemima za otvaranje vrata. Zatim tu je jarak dubok devet metara sa pokretnim mostom, vodeni topovi koji mogu da obore helikoptere, bespilotne letjelice ili padobrance, i zapaljiva tečnost koji se može automatski raspršiti po površini vještačkog jezera i zapaliti da stvori odbrambeni vatreni prsten.

„Pogledajte srednjovjekovno doba, jarak je bio jedna od najvažnijih odbrambenih strategija“, napominje Korbi. „Ali tada nisu imali džet skije.” Korbijev klijent, poslovni mogul i strastveni ljubitelj vodenih sportova, vidio je dvostruku namjenu svog opkopa i planira da ga koristi i kao trkačku stazu za svoje drugare.

Jarak koji se može zapaliti okružuje kuću koju je zamislio proizvođač bunkera SAFE
Veoma bogati su oduvijek bili mete, bilo od uljeza, kidnapera ili ubica. Sada su strahovi narasli i uključuju antikapitalističke aktiviste, ekstremne vremenske prilike uzrokovane klimatskim promjenama, teroriste, nepredviđene apokaliptične događaje – i višegodišnju pandemijsku prijetnju koja je postala previše realna 2020.

„Kao Ric-Karlton, pod zemljom“
Korbi, koji je takođe izgradio podzemne tunele za evakuaciju koji su istovremeno i staze za karting, rekao je da njegovi klijenti nisu zainteresovani za utilitarni dizajn u sigurnim prostorima. Čak i prije 50 godina, on kaže da su tradicionalni bunkeri izgledali kao vrhunski hoteli — „nešto kao Ritc Karlton, pod zemljom“. Ali sada bi se njegovi najbogatiji klijenti rugali takvoj skromnosti.

Potražnju pokreće i želja za nadmetanjem među superbogatima. Pošto su se prošle godine pojavili izvještaji o ogromnom kompleksu koji osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg gradi na Havajima, a koji, kako je otkriveno u urbanističkim planovima, uključuje podzemno sklonište od 465 kvadratnih metara u koji je smješten stambeni prostor i tehničke prostorije koje služe za održavanje funkcionisanja bunkera, kao i prolaz za bijeg. Bil Gejts navodno ima bunkere ispod svih svojih mnogobrojnih domova.

Bunker sa kuglanom koju je dizajnirao SAFE
Grejm Haris, suosnivač i partner u SHH Architecture and Interior Design u Londonu, jednom od vodećih svjetskih dizajnerskih studija visoke neto vrijednosti, rekao je da se i oni suočavaju sa promjenljivim zahtjevima. Ne tako davno, klijenti su obično željeli da grade kupatila u svojim stanovima koji će izdržati bilo koju vrstu prijetnje. Unutrašnji zidovi bi bili napravljeni od betona, a sigurna vrata su dizajnirana da se stapaju sa dekorom kuće. Bolje biti u mogućnosti da dođete do susjedne kuće kroz tajni prolaz nego da pokušavate da trčite u ​​udaljeni podrum.

„Sada su zahtjevi značajno porasli kako po veličini, tako i namjeni“, dodaje Haris koji često mora da obezbjeđuje cio stambeni prostor, a ne samo kupatilo. „Takođe smo uradili kuću u Hajgejtu (otmeno područje sjevernog Londona) gdje je bioskop u stvari bila sigurna soba sa sopstvenim odvojenim dovodom filtriranog vazduha, sigurnim vratima, čajnom kuhinjom i potpuno opremljenim prostorom u kojem je porodica mogla da boravi duše od nedelju dana.”

Ultra bogati su sve više zainteresovani za tunele za bjekstvo i medicinske sobe
Drugi klijent je svoju umjetničku galeriju od 300 kvadratnih metara pretvorio u sigurnu sobu, koja je takođe imala odvojeno napajanje. Da bi takvi prostori bili udobni, na plafon se ugrađuju pametni „krovni prozori“ koji oponašaju spoljašnje vremenske prilike, obasipajući podzemne enterijere u stalno promenljivom „prirodnom“ svijetlu.

Akvarijumi za ajkule, strelišta i simulatori
Tajna vrata i prolazi postali su podjednako poželjna novina za pokazivanje gostima poslije večere kao i vitalna bezbjednosna karakteristika. Specijalizovana kompanija Creative Home Engineering u Arizoni nedavno je izgradila džinovski kamin koji se okreće kako bi otkrio podzemni ulaz u streljanu.

U drugoj kući, stara britanska telefonska govornica je projektovana tako da kada se unese ispravan kod na tastaturi, stakleni prozori postaju neprozirni, a zadnji zid se otvara i otkriva tobogan koji vodi do bezbjednog podrumskog kompleksa koji uključuje simulator leta i bazen za ajkule.

Rotirajući kamin vodi do podzemnog bunkera
Korbi napominje da su milijarderi oduvijek bili mudri kada se radi o bezbjednosti, ali da im se u posljednje vrijeme sve više obraćaju milioneri koji su dosada bili zadovoljni standardnim bezbjednosnim mjerama. Za ovo tržište postojeće sobe mogu da se obezbijede i za nekoliko hiljada dolara. Za stotine hiljada, montažni modularni čelični bunkeri mogu se spustiti u zemlju ispod novoizgrađene kuće.

Korbi objašnjava da njegovi klijenti jednostavno kupuju vrijeme: „Ako neko provali noću, on će ući, ali neće moći da uđe u spavaću sobu, u kojoj će porodica biti bezbjedna dovoljno dugo da policija završi sa kafom i krofnama.”

Na bogatijem kraju spektra, milijarderi su sve paranoičniji u pogledu prijetnji po njihovo zdravlje, bilo da su to posljedica bioterorističkih napada, virusnih pandemija ili staromodnih srčanih insuficijencija i nesreća. Kovid je dao veliki podsticaj ovom dijelu poslovanja kompanije SAFE, koji sada vodi Korbijeva supruga Naomi, registrovana medicinska sestra.

U bunkerima su smještene operacione sale kao u najbolje opremljenim bolnicama
Neke od prostorija čiju izgradnju je nadgledala, opremljene su kao operacione sale u najboljim bolnicama, sa komorama za dekontaminaciju, ormanima lične zaštitne opreme i apotekama opremljenim ljekovima za hitne slučajeve, kao i vitaminskim jedinjenjima prilagođenim vlasnicima da im pomognu da izdrže dugi periodi u izolaciji.

„Zaboravite nuklearne bombe, stvar za koju treba da se pripremimo je stvarni život“, ističe Korbi. „Kada bih morao da biram da li da potrošim novac na bunker ili medicinsku opremu, znam šta bih uradio. Dani kada je bilo dovoljno da u bunkeru ostavite paket prve pomoći i da mislite da ste bezbjedni, davno su prošli.“

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније