Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ b92 ]

12. 08. 2024. 08:45 >> 08:45
Čitaj mi:

SAVJETI

Kako da prepoznate lažni med

To što je med skup, nije garancija da je pravi. Lažni med je preplavio prodavnice. Med je rangiran kao treća najfalsifikovanija hrana na svijetu. Veliki brendovi često prodaju med kao „lokalni”, kada je u stvari iz druge zemlje ili mješavina iz mnogo različitih zemalja.



Pravi med ima mnogo korisnih kvaliteta, ali veliki dio dostupnog meda je ili visoko obrađen ili nije med.⁠ „Sirovi“ brendovi meda nisu uvijek sirovi i zapravo je to zagrijavan med, što uništava korisne enzime dok sprječava kristalizaciju.

Med se često toliko filtrira da se sav korisni polen ukloni. Neki medovi su čak uglavnom šećerni sirup - a ne med. Najčešći način pravljenja lažnog meda je dodavanje šećernog sirupa, kukuruznog sirupa ili glukoznog sirupa u pravi med. Ovi sirupi su jeftiniji i lako dostupni, pa se često koriste za povećanje količine meda.

Neki proizvođači dodaju vodu u med kako bi povećali njegov volumen. Ovo može značajno da smanji kvalitet meda i učiniti ga manje gustim.

Da bi lažni med imao sličan ukus kao pravi, dodaju se vještačke arome i boje. Ovo može da zavara potrošače, ali pravi med ima jedinstven ukus i miris koji je teško potpuno imitirati.

Konzumacija falsifikovanog meda može da bude štetna za zdravlje zbog visokog sadržaja šećera i potencijalno štetnih dodataka. Zbog toga je važno znati kako prepoznati pravi med i kupovati ga od pouzdanih izvora.

Pčelari savjetuju kako da izbjegnete kupovinu šećernih sirupa sa kineskim mirisom bagrema i livade.

Donosimo nekoliko pčelarskih trikova kako da razlikujete pravi od lažnog meda, koje, na žalost, možete probati tek kada med donesete kući.

Kristalizacija
Med ima potpuno prirodnu osobinu da se kristalizuje kada duže stoji. Koliko će mu vremena biti potrebno za kristalizaciju zavisi od vrste. Najbrže se kristaliziraje livadski med, bagremov nešto sporije, dok falsifikat ostaje tečan bez obzira gdje i koliko dugo stoji.

Med na hljebu
Namažite med na suvi hljeb i posmatrajte. Ukoliko je med pravi, brzo će se na hljebu stvoriti korica od meda, dok će lažni med samo navlažiti hljeb zato što sadrži dosta vode.

Mjehur u tegli
Kada ste u supermarketu možete jednostavno okrenuti teglu meda naopako. Ukoliko je u pitanju prirodni med pojaviće se mjehur kruškastog oblika koji će se podizati sa vrha ka dnu staklenke. Ukoliko ga nema, u pitanju je falsifikat.

Med u vodi
Kašiku meda sipajte u čašu obične vode. Ukoliko je pravi, med će ostati zalijepljen za kašiku i tegliće se do dna čaše. Lažni med će početi brzo da se otapa u vodi.

Test s mravima
Manju količinu meda stavite u blizini mrava. Ako navale na njega to je znak da je med prepun šećera. Ovi insekti ne diraju pravi med. Pčele u prirodi prave košnicu na drvetu i oblažu je medom kako bi se zaštitile od najezde insekata kao što su mravi.

Zagrijavanje u mikrotalasnoj
Kašiku meda stavite u posudu i zagrijte na visokoj temperaturi u mikrotalasnoj pećnici. Pravi med će se karamelizovati, dok će lažni postati pjenast i prepun mjehurića.

Test sa papirnim ubrusom
Manju količinu meda stavite na papirnu maramicu ili papirni ubrus. Pravi med će se dugo zadržati na površini i teško će proći kroz maramicu, dok je lažni prepun šećerne vodice i papir ga upija bez problema.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније