Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ Politika ]

08. 08. 2024. 10:29 >> 10:29
Čitaj mi:

AMERIČKI BIZNISMEN

„Pravilo dvije pice” Džefa Bezosa - ključ za produktivnost i uspjeh

Džef Bezos, osnivač i bivši izvršni direktor Amazona, povratio je titulu najbogatijeg čoveka na svijetu u martu 2024. godine. Prema Blumbergovom indeksu milijardera, njegova neto vrijednost tada je iznosila oko 200 milijardi dolara.



Bezos je poznat po brojnim inovativnim pristupima poslovanju i upravljanju kompanijom, koji su se, očigledno, pokazali veoma djelotvornim. Jedno od njegovih najpoznatijih pravila, koje je postalo sinonim za efikasnost i produktivnost je „pravilo dvije pice” (Two Pizza Rule). Ovo jednostavno, ali efektivno pravilo, pomoglo je Amazonu da izraste u jednu od najuspješnijih kompanija na svijetu.

„Pravilo dvije pice” glasi: nikada ne formirajte tim veći od onog koji se može nahraniti sa dvije pice. Ideja iza ovog pravila je da se poslovni timovi drže dovoljno malim da bi bili efikasni, agilni i kohezivni.

Prema Bezosu, manji timovi su sposobniji da brzo donose odluke, komuniciraju efikasnije i imaju veću fleksibilnost u prilagođavanju promjenama, piše Njujork post.

Manji timovi omogućavaju članovima da lakše komuniciraju jedni s drugima. Manje ljudi znači manje slojeva komunikacije i manje mogućnosti za nesporazume i informacije koje se izgube u prevodu.

Kada je tim mali, odluke se donose brže. Nema potrebe za dugotrajnim sastancima i raspravama sa velikim brojem učesnika, što često usporava proces.

U manjim timovima, svaki član ima veću odgovornost za ishod projekta. To vodi ka većem osjećaju vlasništva nad zadacima i povećava motivaciju za postizanje uspjeha.

Manji timovi mogu brže da reaguju na promjene u okruženju i prilagode se novim izazovima. To je posebno važno u dinamičnim industrijama poput tehnologije, gdje su brze promjene norma.

Timovi koji se mogu nahraniti sa dvije pice često podstiču inovativno razmišljanje, jer su članovi bliži jedni drugima i mogu slobodnije da razmjenjuju ideje. To stvara okruženje koje podstiče kreativnost i nove pristupe rješavanju problema.

U Amazonu se „pravilo dvije pice” primjenjuje na formiranje projektnih timova. Kada se pokreće novi projekat ili inicijativa, formira se mali tim koji može efikasno da funkcioniše i komunicira unutar granica koje ovo pravilo postavlja. Ova praksa omogućava Amazonu da zadrži visoku stopu inovacija i efikasnosti, čak i kako kompanija nastavlja da raste.

Iako je ovo pravilo vrlo efikasno, nije ostalo bez svojih kritičara. Neki smatraju da ovo pravilo može da dovede do prevelikog fragmentisanja timova, što može da oteža koordinaciju između različitih grupa. Takođe, određeni projekti jednostavno zahtijevaju veće timove zbog svoje složenosti i obima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније