Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

A.M. [ N1 ]

03. 08. 2024. 21:20 >> 21:20

Studija

Veća je vjerovatnoća da će drugorođena djeca praviti više problema

Podaci prikupljeni od hiljada porodica sa više djece u SAD i Evropi pokazali su da je 25 do 40 odsto veća vjerovatnoća da će drugorođena djeca upasti u nevolje u školi, pa čak i sa zakonom.

Studija iz 2017. otkriva da su drugorođena djeca sklonija lošem ponašanju, kako navodi Džozef Dojl, ekonomiste sa Tehnološkog instituta Masačusetsa, može da ukazuje na to da je „prokletstvo drugorođenog djeteta“ ipak istina.

Dojl i njegove kolege su otkrili da je, kada su pitanju drugorođena djeca, posebno drugorođeni dječaci, veća vjerovatnoća da će biti buntovnija od njihove druge braće i sestara.

Podaci, prikupljeni od hiljada porodica sa više decje u SAD i Evropi, pokazali su da je 25 do 40 odsto veća vjerovatnoća da će drugorođena djeca praviti više problema u školi, pa čak mogu imati i problema sa zakonom.

To bi moglo biti zbog činjenice da se stilovi roditeljstva mogu menjati prema redosledu rođenja.

„Brojne studije su istraživale ovu tezu i otkrile da su prvorođeni često bolji od drugorođenih u mnogim oblastima, od obrazovnih postignuća do rezultata na testovima, koeficijenta inteligencije, plate čak i rezultata na tržištu rada – rekao je stručnjak za društvene nauke Šankar Vedantam.

On je dodao da „jedno od mogućih objašnjenja ima veze sa efektom roditeljskog vremena i ulaganja.

„Kao što su primijetile mnoge druge ranije studije, prvorođena djeca dobijaju nepodeljenu pažnju svojih roditelja, dok se kasnije rođena deca često takmiče za vreme i resurse svojih roditelja. Drugi faktor koji može biti drugačiji je grupa vršnjaka za prvorođenu i drugorođenu djecu. Starija i mlađa braća i sestre potiču iz iste porodice, ali u ranom uzrastu imaju različite grupe vršnjaka“, rekao je Vedantam, piše Megaphone.

Dojl je takođe objasnio zašto misli da će drugorođena djeca verovatnije izazvati probleme.

„Prvorođeno dijete ima uzore koji su odrasli. I druga, kasnije rođena djeca imaju uzore koji su djeca, odnosno njihova braća i sestre. Pored toga, roditeljska ulaganja su takođe različita, a braća i sestre vjerovatno doprinose ovim razlikama koje vidimo na tržištu rada i onome što nalazimo u delikvenciji. Te dvije stvari je veoma teško razdvojiti jer se dešavaju u isto vrijeme“, rekao je stručnjak, prenosi 24sata.hr.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније