Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

M.M.Lj. [ N1 ]

26. 07. 2024. 15:43 >> 15:43
Čitaj mi:

NAKON 170 GODINA

Ronioci pronašli sanduke šampanjca iz 19. vijeka na dnu Baltika

Poljski ronioci objavili su da kod švedske obale Baltičkog mora otkrili olupinu broda iz 19. vijeka čiji je magacin ispunjen sanducima šampanjca i porculanskim predmetima.

„Olupina je krcata sanducima šampanjca, mineralne vode i porculana“, rekao je za AFP Tomaš Stahura, voditelj ronilačke grupe Baltictech.

Prema njegovim riječima, među pronađenim predmetima je stotinak flaša šampanjca.

“Ronim 40 godina, često se dogodi da budu jedan ili dva sanduka… (ali) da naiđem na olupinu s takvim teretom, to mi se nikad prije nije dogodilo”, prokomentarisao je Stahura.

Otkriće, oko 20 nautičkih milja južno od švedskog ostrva Öland, uveliko je rezultat slučajnosti, tvrde ronioci koji godinama češljaju dno Baltičkog mora u potrazi za olupinama.

„Istraživali smo nova mjesta iz čiste znatiželje i tada smo naišli na ovu olupinu“, rekao je Stahura.

Pronalazak mineralne vode u zatvorenim glinenim bocama omogućio je da se utvrdi da je brod potonuo u drugoj polovini 19. vijeka.

“Uspjeli smo da fotografišemo žig na boci, za koji se ispostavilo da pripada njemačkom brendu Selters – a ti su žigovi u to vrijeme imali specifičan oblik”, objasnio je Stahura.

Ronioci su obavijestili švedske regionalne vlasti o svom otkriću.

Takođe su naglasili da se šampanjac neće uskoro vaditi zbog administrativnih ograničenja.

“Tamo je ležao 170 godina, pa pustimo ga još godinu dana, imaćemo više vremena da se valjano pripremimo za ovu operaciju”, zaključio je Stahura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније