Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ Klix.ba ]

24. 07. 2024. 09:02 >> 09:03
Čitaj mi:

ODLUKA KRALJA ČARLSA III

Na dvorcu Vindzor postavljaju solarne ploče 

Kralj Ujedinjenog kraljevstva Čarls III, poznat po svom angažmanu za ekološka pitanja, postavio je solarne ploče na dvorcu Vindzor i planira preinačiti automobile Bentley koje koristi kraljevska porodica na biogorivo, rekli su iz palate.

 


Kralj Čarls III. postavio je solarne ploče na dio imanja dvorca Vindzor, a iz palate su rekli da će ih u budućnosti postaviti još. Kraljevska porodica koristi automobile Bentley koje planiraju sljedeće godine preinačiti u pogon na biogorivo kao privremeni korak prije prelaska na električni pogon, saopštili su iz palate.

Čarls se dugo zalagao za očuvanje okoliša te je 2020. govorio o klimatskim promjenama kao o najvećoj prijetnji s kojom se čovječanstvo suočilo.

U srijedu su iz palate dali i informacije o pojedinostima godišnjeg izvještaja o potrošnji i prihodima koje finansiraju kraljevi poreski obveznici, poznato kao Sovereign Grant. Izvještaj je pokazalo da su službeni rashodi za 2023./2024. iznosili 89,1 milion funti, više od dodijeljenih 86,3 miliona funti, što je prisililo kraljevsko kućanstvo da posegne u rezerve za finansiranje deficita, iako manje nego prošle godine.

Ukupni rashodi smanjili su se za 17 odsto u uporedbi s 2022./2023., čemu je doprinijelo smanjenje troškova održavanja imovine u iznosu od 10, 8 miliona funti. Dodatni prihod koji nadopunjuje Sovereign Grant više se nego udvostručio na 19,8 miliona funti zahvaljujući oporavku prodaje ulaznica za posjetu kraljevskim palatama, koje su se gotovo vratile na nivoe prije pandemije.

Kraljevska porodica u ovoj finansijskoj godini planira nabaviti dva nova helikoptera. U izvještaju se kao opravdanje za troškove novih helikoptera, navodi da su postojeći stari 15 godina i da će pomoći članovima kraljevske obitelji da obave više angažmana u jednom danu. Putni troškovi iznosili su 4,2 miliona funti, a najveći inostrani trošak bio je državna posjeta kralja i kraljice Keniji koji je iznosio 167.000 funti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније