Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

A.J.

18. 07. 2024. 10:51 >> 11:09

zaboravite na pariz

Ovaj grad je proglašen najljepšim u Francuskoj

Francuska je najposjećenija zemlja na svijetu, koja godišnje ugosti preko 100 miliona turista, a nepotrebno je reći da će većina njih doći u Pariz, privučeni njegovom svjetlucavom Ajfelovom kulom, romantičnim uličicama Monmartra i nebrojenim kulturnim mjestima.

Uz svu reputaciju koju ima kao francuska prijestonica, pomislili biste da Pariz nosi titulu najljepšeg grada u zemlji, no kako se ispostavilo, drugi grad, čitavih 582 km jugozapadno od Pariza, proglašen je za najljepši u Francuskoj, i nije često na radaru posjetilaca koji prvi put dolaze.

Riječ je o šarmantnom gradu – Bordou koji je dobio titulu najljepšeg grada u Francuskoj.

Na osnovu nedavnog naučnog izvještaja koji je objavio Online Mortgage Advisor, koji je rangirao prvih 25 najljepših gradova na svijetu, Bordo je na listi francuskih mjesta sa najvišim rangom, nalazi se na devetom mjestu, ispred Pariza, Liona, Nice, Strazbura i drugih, prenosi Traveloffpath.

Da bi utvrdili rangiranje, istraživači su pogledali Google Street View kako bi ustanovili milione zgrada baštine i istorijskih ulica širom svijeta, a na osnovu dostupnih slika izračunali su proporcije za svaki spomenik, kao i dužinu svih takvih ulica.

Na osnovu ovih proporcija i koncentracije istorijskih mjesta u različitim gradovima, oni su zatim rangirani prema indeksu „ljepote“, što je, naravno, uvijek subjektivno, ali se za potrebe ove studije odnosi se na kulturno bogatstvo koje je određeni grad akumulirao.

Osnovan je još 300. godine prije nove ere, prema mišljenju većine naučnika, pa nije ni čudo što je koncentracija spomenika velika: tačnije, u grada ima čak 350 istorijskih građevina, bezbroj umjetničkih muzeja i galerija i mnoštvo srednjovekovnih znamenitosti.

Bordo je nezvanična prijestonica istoimene vinske regije i lučki grad poznat po svojoj fascinantnoj istoriji, nevjerovatnoj kuhinji i dobro očuvanoj arhitekturi iz 18. i 19. vijeka.

Iako većina onoga što vidite danas datira iz Belle epokue-a, pokreta koji je nastojao da namjerno uljepša i modernizuje srednjovjekovne ruševine koje su bili evropski gradovi, Bordo je, u stvari, mnogo, mnogo stariji od toga.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније