Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ N1 ]

16. 07. 2024. 19:25 >> 19:25

NOVI ZAKON

U Švedskoj dio roditeljskog odsustva može se prenijeti na bake i deke

Švedska je usvojila inovativni zakon koji omogućava roditeljima da prenesu dio plaćenog odsustva drugim njegovateljima koji nisu roditelji, što je još jedan korak u širenju beneficija za njegu djece izvan uže porodice, piše Njujork tajms.

Švedske bake i deke, piše Njujork tajms, dobili su ove nedjelje pravo na plaćeno roditeljsko odsustvo, nakon što je zemlja donijela novi zakon, usmjeren na proširenje beneficija za brigu o djeci izvan uže porodice.

Prema promjenama, navodi ovaj medij, koje su stupile na snagu početkom mjeseca, roditelji mogu prenijeti dio svojih dana roditeljskog odsustva drugim njegovateljima, čime se cementira reputacija Švedske kao globalnog predvodnika u progresivnim politikama roditeljskog odsustva.

„Do 90 dana za samohrane roditelje i do 45 za parove“

Prema novom zakonu, samohranim roditeljima je dozvoljeno da prenesu do 90 dana plaćenog odsustva drugim njegovateljima, dok parovi mogu prenijeti do 45 dana, prema informacijama Švedske agencije za socijalno osiguranje, piše Njujork tajms.

Zakon je odobren u Riksdagu, švedskom parlamentu sa 349 mjesta, u decembru prošle godine.

Leo Gulbring 65-godišnji frilenser iz Lunda u Švedskoj, koji očekuje drugo unuče u avgustu, rekao je za ovaj medij da planira da pomogne svom sinu u obližnjem gradu Malmeu, u brizi o djetetu. Kada je upitan za mišljenje o novom zakonu, Gulbring je rekao da je "sjajan" i pohvalio već izdašni švedski sistem socijalne zaštite zbog toga što je „još bolji“.

Ovo nije prvi put da je Švedska pionir u društvenim uslugama. Švedski građani plaćaju neke od najviših poreza na svijetu, ali zauzvrat dobijaju državno finansirano zdravstveno osiguranje, besplatno obrazovanje sve do koledža i velikodušne naknade za nezaposlene, piše ovaj medij.

Nordijska zemlja sa više od deset miliona stanovnika takođe ima neke od najopsežnijih zakona o roditeljskom odsustvu i dodjeljuje 480 dana plaćenog slobodnog vremena po djetetu, raspoređenih između roditelja, navodi se. Tokom prve godine djetetovog života, piše Njujork tajms, roditelji mogu zajedno uzeti 30 dana odsustva.

„U SAD samo zaposleni na federalnom nivou“

Smjernice Švedske su u oštroj suprotnosti sa Sjedinjenim Državama, koje su jedna od samo nekoliko zapadnih zemalja koje ne garantuju plaćeno porodiljsko ili roditeljsko odsustvo, navodi se.

Samo federalni zaposlenici i radnici u nekoliko američkih saveznih država dobijaju zakonski zaštićeno roditeljsko odsustvo, piše, što je izuzetak među mnogim bogatim zemljama.

"Nordijske zemlje koje već imaju veoma velikodušne politike, nastavljaju da postaju još veće i fleksibilnije, dok se mi čini da sve više zaostajemo", rekao je profesor sociologije na Univerzitetu Bal Stejt i stručnjak za roditeljsko odsustvo, Ričard Pec, navodi ovaj medij.

Istraživanja su pokazala da programi za porodiljsko i roditeljsko odsustvo obično poboljšavaju zdravstvene ishode za porodice nakon rođenja, što koristi kako roditeljima, tako i bebama u dugoročnom smislu, navodi se u tekstu.

Profesor Pec je rekao da će nove, šire smernice Švedske, kako se navodi, vjerovatno poboljšati ravnotežu između posla i privatnog života u zemlji, posebno za samohrane roditelje.

Novi zakon, kako je dodao, „priznaje sve veće složenosti balansiranja između posla i porodice“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније