Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ b92 ]

08. 07. 2024. 09:00 >> 09:00
Čitaj mi:

PREDNJAČE ELVIS PRISLI I MAJKL DŽEKSON

I poslije smrti zarađuju milione

Majkl DŽekson, Elvis Prisli, Prins i Bob Marli samo su neki od poznatih umjetnika koji i nakon svoje smrti ostvaruju značajne prihode.


Kada umjetnik, u ovom slučaju milioner, umre, upravljanje njegovom imovinom postaje važno pitanje. Autorska prava na umjetnikovo djelo se, takođe, nasljeđuju, i donose prihode i poslije njegove smrti.

Nasljeđuje se, takođe, digitalna imovina, sve što postoji u digitalnom obliku i dolazi sa određenim pravom upotrebe ili odobrenjem za upotrebu.

Prema podacima koje je objavio Forbs, Majkl Džekson je u razdoblju od oktobra 2022. do septembra 2023. zaradio više od 115 miliona dolara, zahvaljujući autorskim pravima i drugim izvorima zarade. Elvis Prisli je, takođe, visoko na listi, sa zaradom od 100 miliona dolara. Njih dvojica uvjerljivo najviše zarađuju među poznatim pokojnicima.

Nisu, međutim, samo pjevači uključeni u ovu elitnu grupu. Rej Manzarek, pokojni klavijaturista grupe The Doors, u periodu od godinu dana zaradio je 45 miliona dolara. Na listi su se našli i drugi umjetnici kao što su Dr Sojs, Čarls M. Šulc, Vitni Hjuston, DŽon Lenon, Bob Marli, Bing Krozbi…

Iako ogromne sume zarađuju i nakon smrti, Forbs ističe da se dogodio pad u njihovim prihodima od 70 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Elvis Prisli ($100 miliona)

Elvis Prisli, kralj rokenrola, ostavio je bogato nasljeđe. Iako je Elvis napustio ovaj svijet prije gotovo 50 godina, još uvijek je dobro biti kralj. Grejslend, Prislijev dom u Memfisu u Tenesiju, posjetilo je oko 600.000 posjetilaca u posljednjih 12 mjeseci, a imanje ima više izvora prihoda, uključujući karte i suvenire.

Nakon smrti Elvisove jedine ćerke, Lize Mari Prisli, koja je umrla januara 2023. od srčanog zastoja, njegova bivša supruga Prisila i unuka Rajli Kiu ušle su u pravnu bitku za kontrolu nad dva imanja. Unuka, 34-godišnja glumica, završila je kao jedini nasljednik za oba.

Majkl DŽekson ($115 miliona)

Liza Mari je, takođe, bila u braku i sa pop legendom Majklom Džeksonom. Majkl je imao je troje djece: sinove Prinsa i Majkla Džozefa Juniora i ćerku Pariz, koji dobijaju novac od autorskih prava.

Kralj popa vratio se na vrh liste mrtvih poznatih ličnosti koje najviše zarađuju, po prvi put od 2019. godine, zahvaljujući brodvejskom hitu MJ: The Musical, koji je zaradio oko 85 miliona dolara od prodaje ulaznica tokom prošle godine.

Pokojni Džekson, takođe, dobija milione od predstave Cirque du Soleil, Michael Jackson ONE, u Las Vegasu.

Njegova zarada bi trebalo da nastavi da raste — ranije ove godine nasljednici su potpisali ugovor za biografski film „Majkl” koji će režirati Antoan Fukua, sa DŽeksonovim nećakom DŽafarom u glavnoj ulozi.

Rej Manzarek ($45 miliona)

U jednoj od nekoliko ovogodišnjih velikih ugovora o muzičkom katalogu, preminuli klavijaturista Dorsa i živi gitarista Robi Kriger zajedno su Primari Vave-u, privatnoj muzičkoj izdavačkoj kompanija za upravljanje talentima, marketing i brendiranje, prodali svoja prava na muziku benda. Kupovina je uključivala prava na njihovu snimljenu muziku, izdavaštvo, žigove i robu, kao i prihode od njih.

Bubnjar Džon Densmor i nasljednici Džima Morisona zadržali su svoje uloge u autorskim pravima Dorsa.

Doktor Sojs ($40 miliona)

Mlađi čitaoci još uvijek ne mogu da se zasite knjiga koje je napisao i ilustrovao Teodor Sojs Gajzel, a prodaja njegovog zadnjeg kataloga i nova izdanja – poput „Kako je Grinč izgubio Božić” – čine većinu njegove unosne godišnje zarade, piše Forbs.

Ostatak prihoda dr Sojsa dolazi od licenciranja njegovih klasičnih likova kao što su Grinč, Mačka u šeširu i Loraks, koji se povećao od prošle godine.

Princ ($30 miliona)

Poznato je da je Princ zagrobni život nazvao „svijetom beskrajne sreće“. Za njegove nasljednike – i Primari Vave, koji posjeduje udio u autorskim tantijemama – to znači objavljivanje još više muzike. Od Princove smrti 2016, Purple One je objavio tri posthumna albuma. A prošle godine izašla je i remasterovana verzija njegovog klasičnog albuma Diamonds and Pearls iz 1991. godine. Boks set sadrži 47 neobjavljenih pjesama i sate nikad viđenih snimaka sa koncerata.

Vitni Hjuston ($30 miliona)

Vitni Hjuston bi ove godine napunila 61 godinu — a njeni obožavaoci će je uvijek voljeti. Njeno nasljeđe je prošle godine proslavilo svoju najveću godinu do sada, zahvaljujući biografskom filmu i nekoliko saradnji sa brendom. U decembru 2022. je film „Vitni Hjuston: Želim da plešem sa nekim” zaradio gotovo 60 miliona dolara širom svijeta. A MAC Cosmetics je izdala kolekciju šminke u saradnji sa imanjem u Hjustonu, koji vode njena snaja, Pat Hjuston i Primari Vave, jer su i muž i ćerka Vitni Hjuston preminuli.

DŽon Lenon ($22miliona)

Bitlsi su možda shvatili da „novac ne može da kupi ljubav”, ali za slučaj da su pogriješili, nasljeđe Džona Lenona ima dosta toga da ponudi. Lenon je zarađivao stalne honorare od svoje individualne muzičke kolekcije, kao i od svog dijela muzike Bitlsa.

Taj katalog i dalje raste: nedavno je objavljena posljednja zajednička pjesma grupe, „Now and Then“, zahvaljujući pomoći vještačke inteligencije, zasnovana na jednom od Lenonovih demo snimaka iz 1970-ih.

Merilin Monro ($ 10 miliona)

Imidž Merilin Monro i dalje postavlja modne i dizajnerske trendove, više od šezdeset godina nakon njene smrti. Ikona filmske industrije je zaradila milione od licenciranja i prodaje – uključujući NFT kolekciju sa Zeblocks, vještačke trepavice, nokte za lijepljenje i liniju donjeg veša.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније