Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

28. 06. 2024. 10:50 >> 10:50
Čitaj mi:

PRAKTIČNI SAVJETI

Kako se riješiti neugodnog mirisa u vašem frižideru i zamrzivaču?

Bez obzira na to koliko čistim održavate svoj dom, ako svom hladnjaku ne pridajete istu pažnju koju pridajete drugim prostorima, ustajali, kisjeli mirisi sigurno će se pojaviti.

 

Riješiti se tog neugodnog mirisa nije teško—ali morate početi s identifikovanjem uzroka mirisa, bilo da se radi o zaboravljenom komadu hrane ili loše zatvorenim posudama, prenosi The Kitchn.

Zašto vaš frižider ili zamrzivač smrdi?

Postoji nekoliko mogućih uzroka neugodnih mirisa u hladnjaku i zamrzivaču, kaže Alicia Sokolowski, predsjednica i suizvršna direktorica AspenCleana. Pokvarena hrana: Kad se hrana pokvari, može proizvesti neugodne mirise koji se mogu proširiti cijelim hladnjakom. Prolijevanje: Hrana ili tekućina prolivena u hladnjaku mogu stvoriti tlo za razmnožavanje bakterija koje uzrokuju neugodne mirise. Plijesan: Plijesan se može pojaviti u hladnjaku, osobito u vlažnim područjima ili u hrani. Prljav hladnjak: Ako se ne čisti redovito, vaš hladnjak se može zaprljati i razviti neugodne mirise. Upijanje mirisa: Određena hrana - poput luka ili češnjaka - može ostaviti jak miris koji druga hrana u hladnjaku može upiti.

Neispravan frižider ili zamrzivač: U rijetkim slučajevima loš miris može biti znak problema s hladnjakom ili zamrzivačem, poput neispravnog kompresora. Loše zatvoreni spremnici: Ako hrana nije pohranjena u hermetički zatvorenim spremnicima, mirisi mogu izaći i prodrijeti u hladnjak ili zamrzivač. Neispravan sistem odmrzavanja: Ako sistem odmrzavanja zamrzivača ne radi ispravno, led se može nakupiti i uzrokovati 

Slijedite ovih pet koraka kako bi prepoznali i riješili se neugodnog mirisa u frižideru i zamrzivaču.

1. Ispraznite frižider i zamrzivač

Kako biste se riješili neugodnog mirisa u hladnjaku i zamrzivaču, vrijeme je da zasučete rukave i bacite se na posao. Prvi korak je isprazniti police i ladice kako biste imali jasan pogled na površinu hladnjaka, kaže Anne Ruozzi, suosnivačica ThearpyClean.com. Nakon što je sve uklonjeno i postavljeno na vaš pult, počnite s čišćenjem.

2. Očistite frižider i zamrzivač

Možda ste čitali o nekoliko načina za osvježavanje frižidera i zamrzivača, koji kažu da trebate koristiti sastojke poput jabukovog sirćeta ili taloga kafe. Ako stvarno želite ukloniti taj miris, preskočite ih - ništa ne djeluje tako dobro kao temeljito čišćenje.

Za početak, poprskajte unutarnje površine ili mješavinom vode i sirćeta ili višenamjenskim sredstvom za čišćenje na biljnoj bazi i obrišite sve toplim, vlažnim peškirom od mikrovlakana, kaže Ruozzi.

Počnite od vrha i krenite prema dolje; pripazite na police i ladice i ne zaboravite na bočne i stražnje strane frižidera. "Ako se vaše police mogu ukloniti, pranje s blagim sapunom i toplom vodom u sudoperu može biti djelotvornije", kaže ona.

3. Pregledajte svu hranu

Vaš frižider i zamrzivač možda blista, ali posao nije gotov—pa nemojte jednostavno vratiti svu hranu na predviđeno mjesto. Umjesto toga, provjerite zdravstveno stanje svakog proizvoda, uključujući začine i druge namirnice, poput maslaca.

Ovaj korak je važan: mirisi u hladnjaku ili zamrzivaču pojavljuju se iz mnogo razloga, ali jedan od primarnih izvora je sama hrana, kaže Morgan Eberhard, viši znanstvenik u Dawn. Ovo nije uvijek znak kvarenja: neke namirnice jednostavno ispuštaju jak miris – uključujući luk, sirovu ribu i neke sireve – čak i kada su ispravno spremljene u hladnjaku.

Ali pokvarena hrana miriše gore. "Čak i kad je u hladnjaku, hrana se s vremenom počinje razgrađivati. Kako se hrana kvari, mikrobi poput bakterija, kvasaca i plijesni rastu i hrane se hranom koja se raspada", kaže Eberhard. "Ti mikrobi sami proizvode kemikalije neugodnog mirisa a hrana proizvodi mirise dok je mikrobi razgrađuju."

Ako vam se hrana pokvarila, bacite je ili stavite u kompost. Takođe provjerite rokove trajanja kako biste ih mogli baciti i zamijeniti ako je potrebno. "Ono što se često propusti je bilo kakvo curenje hrane na ladicu ili površinu hladnjaka", kaže Eberhard. "Taj ostatak tekućine nastavit će se razgrađivati i uzrokovati neugodne mirise."

4. Napravite raspored čišćenja i provjerite temperaturu

Dubinsko čišćenje vašeg frižidera i zamrzivača je nešto što redovito morate raditi. Umjesto da čekate da stvari pođu po zlu, očistite hladnjak svake nedjelje kako biste spriječili neugodne mirise, kaže Shantae Duckworth, profesionalni kućni organizator.

Tokom ovog nedjeljnog rituala provjerite je li temperatura vašeg hladnjaka postavljena na pravu temperaturu, kaže Ruozzi. "Ako temperatura poraste, riskirate razmnožavanje bakterija u vašem hladnjaku, što je vodeći uzrok bolesti koje se prenose hranom poput salmonele, E-coli i listerije", objašnjava ona. "Manje bakterija znači i manje neugodnih mirisa."

Što se tiče zamrzivača? Duckworth preporučuje odmrzavanje i čišćenje svakih šest mjeseci. "Ovo vam daje priliku da provjerite smrznutu hranu koju možda ne jedete.

5. Dodajte otvorenu kutiju sode bikarbone

Između čišćenja stavite otvorenu kutiju sode bikarbone u hladnjak. "To će vam pomoći da neutralizujete neke blage mirise hrane koji se stvaraju u vašem hladnjaku", kaže Eberhard. -

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније