Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ R.B. ]

23. 06. 2024. 08:21 >> 08:24
Čitaj mi:

FINSKA NA PRVOM MJESTU

Crna Gora druga na svijetu po konzumaciji mlijeka

Građani Crne Gore na drugom su mjestu po konzumaciji mlijeka u svijetu, objavila je stranica World of Statistics na mreži X.

Prema posljednjim dostupnim informacijama FAOSTAT-a (Food Supply - Livestock and Fish Primary Equivalent), građanin naše države u prosjeku godišnje popije 349 kilograma mlijeka.

Na prvom mjestu su Finci (430 kg), a nakon Crne Gore slijede: Nizozemska (349), Švedska (341), Švajcarska (318), Albanija (303)...

Na posljednjem mjestu ove liste je Sjeverna Koreja, sa svega 4 kg popijenog mlijeka po stanovniku na godišnjem nivou.

Prema podacima Monstata iz 2022. godine, u Crnoj Gori se godišnje proizvede ukupno 172.049 litra mlijeka.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (MPŠV) prije nekoliko mjeseci su saopštili da se, i pored značajnog napretka, i dalje implementiraju intenzivne aktivnosti na unapređenju kvaliteta sirovog mlijeka kako bi se dostigli EU standardi.

Istakli su da od ukupno 28 miliona litara kravljeg sirovog mlijeka koje je otkupljeno u 2023. godini, 86% (24,1 miliona litara) bilo je sirovo mlijeko koje je u skladu sa EU kriterijumima, odnosno mlijeko koje ima do 100.000 bakterija i 400.000 somatskih ćelija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније