Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

M.M.Lj. [ Index.hr ]

07. 06. 2024. 20:51 >> 20:54
Čitaj mi:

PIVSKI TEST

Neobični intervjui Stiva Džobsa s kandidatima za posao u Eplu

Stiv Džobs je jednom otkrio znak za koji je smatrao da pokazuje da neko ima visoku inteligenciju. To se desilo prilikom jednog njegovog govora, na *Academy of Achievement* u junu 1982. godine.

Stiv Džobs, koji je vodio kompaniju Epl u tom govoru je rekao: 

„Memorija je važna. No, važna je i mogućnost sagledavanja šire slike, kao da posmatrate grad s 80. sprata. I dok jedni pokušavaju da shvate kako doći od tačke A do tačke B, čitajući glupe male mape i karte, vi jednostavno to isto vidite ispred sebe“, kazao je on.

Posebno su bili neuobičajeni i zanimljivi njegovi razgovori za posao sa potencijalnim kandidatima, a Džobs je uvek tražio najbolje.

Koristio je „pivski test“ na razgovorima za posao

Stiv Džobs koji je bio izvršni direktor i suosnivač Epl koristio je „pivski test“ za intervjuisanje kandidata za rad u tom tehnološkom divu.

Džobs je izvodio kandidate za posao u šetnju, a potom i na pivo da „prouči“ hoće li biti dovoljno dobri i da li će odgovarati za rad njegovoj kompaniji.

Izvođenje potencijalnih radnika u šetnju pomoglo bi im da se malo opuste, a kad bi Džobs kandidate doveo u pab, tamo bi im navodno postavljao pitanja poput:

„Kada si zadnji put nešto postigao?“ ili „Što si radio prošlog ljeta?“

On je jednostavno pokušavao da bolje upozna svakog pojedinca. Džobsov cilj u intervjuisanju kandidata bio je da pronađe najbolje od najboljih, „A-igrače“, kako ih je jednom prilikom nazvao.

„Otkrio sam da kada okupite dovoljno A-igrača, kada prođete kroz neverovatan posao pronalaženja tih A-igrača, oni onda zaista vole da rade jedni s drugima, zato što nikada nisu imali priliku tako da rade“, objasnio je Džobs.​

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније