Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

A.J.

06. 06. 2024. 08:47 >> 08:48

na osnovu dva faktora

Automobil koji je proglašen najružnijim na svijetu

Svaki automobil je ocijenjen na osnovu dva ključna faktora dizajna: ukupne dimenzije vozila i vizuelne proporcije, u smislu kako se oblici percipiraju golim okom.

Kompanija Vanarama sprovela je zanimljivo istraživanje. Ona je uz pomoć matematike, nauke i zlatnog presjeka pokušala da otkrije koji je najružniji automobil na svijetu.

Svaki automobil je ocijenjen na osnovu dva ključna faktora dizajna: ukupne dimenzije vozila i vizuelne proporcije, u smislu kako se oblici percipiraju golim okom.

Istraživanje je analiziralo proporcije 50 modela automobila, uzimajući u obzir dimenzije kao što su međuosovinsko rastojanje, dužina i ostalo, kao i ključne karakteristike dizajna – na primjer položaj svijetla, znakova.

Nisu zaboravili ni zlatni presjek, odnos koji naše oči prepoznaju kao najskladniji. Najviše ocjene su dobili modeli koji su u procentima bili najbliži zlatnom presjeku.

Automobili koji su najgore prošli

Prema analizi kompanije Vanarama, automobil Kia Picanto je postigao samo sedam poena (od 100), jer je, prema riječima ljudi koji su analizirali rezultate istraživanja, svjetlosnim godinama udaljen od zlatnog presjeka i samim tim manje prijatan za oko.

Podaci o prodaji, međutim, govore drugačije, tako da uzmite s rezervom činjenicu da je izabran za najružniji automobil na svijetu.

Citroen C1 nalazi se na drugom mjestu sa 12 sakupljenih bodova, dok je treći Kia Sportage, koji je sakupio samo 15 bodova.

Očigledno je da pa ovim kriterijumima ljepote, Kia ima najgore ocjene, prenosi Danas.rs.

Automobili južnokorejskog proizvođača u anketi su u prosjeku postizali samo 11 poena, što je Kiju svrstalo na dno liste.

Land Rover je zauzeo drugo mjesto sa prosjekom od 18 poena, a Fijat treći sa prosjekom od 22 poena.

Najlošiju ocjenu među italijanskim brendovima dobio je Fijat 500, iako je jedan od najpopularnijih automobila, čak i kod nas, prenosi Danas.rs.

S druge strane, Audi A3, VV Golf i Opel Mokka su se najbolje pokazali.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније