Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Bu. [ n1 ]

23. 05. 2024. 14:14 >> 14:14
1
Čitaj mi:

SAVJET ZA VOZAČE

Nakon oštrog kočenja treba brzo maknuti nogu s papučice

Ne štedite na kočnicama i njihovom održavanju jer je u pitanju vaša sigurnost, ali i sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju.

Vozite na autocesti 130-140 km/h, prisiljeni ste naglo zakočiti gotovo do zaustavljanja i tako, u nekoliko navrata. Što se događa s kočnicama i hoće li se uslijed opterećenja deformirati diskovi? Odgovore donosi HAK-ov tehnički savjetnik Marin Morava:

“Moguće je. Navedeni problem se ponekad događa kod kočnica koje su kupljene kao aftermarket dijelovi pa je tu u pitanju isključivo kvalitet materijala i najčešće će ovi djelovi biti dobri na vozilu za uslove gradske vožnje i vozila koja se koriste na kratkim relacijama. Problemi neće nastati do nekog ekstremnijeg kočenja s vozilom kao što je navedeni primjer na autocesti.”

Ne činite ovo u vožnji
“Nakon ekstremnijeg gradskog kočenja zaustaviti se s vozilom i držati pritisnutu kočnicu. Moguće je da će se zagrijani disk deformisati, jer je on manje površinske tvrdoće i u njega se, ako držite pritisnutu kočnicu, mogu utisnuti disk pločice. Preporuka je otpustiti papučicu kočnice ako je vozilo na ravnoj površini”, kazao je Morava.

“Prolazak s jako zagrijanim diskovima kroz dublje lokve vode na kolovozu ili odlazak u autopraonicu može rezultirati naglim hlađenjem diskova što može povući za sobom i deformisanje diskova”, dodaje.

Neki primjeri neadekvatne brige o kočnicama:
– Korišćenje disk ploča izvan dozvoljene tolerancije za izmjerenu širinu radnih kočionih površina diska te korišćenje istrošenih diskova s novim kočionim pločicama – ova kombinacija često daje loše rezultate. Diskove je najbolje zamijeniti uvijek zajedno s pločicama.

– Loša priprema i čišćenje površine na koju se montira disk te loše čišćenje vodilica disk pločica i same čeljusti.

– Puštanje u rad slabo pokretljive kočione čeljusti koju je zapravo trebalo zamijeniti ili servisirati.

– Ugrađivanje djelova koje često kupuju vlasnici vozila i donose u servis bez preporuke trgovca i servisa. Vlasnici često odabiru najjeftinije, a ne adekvatne proizvode.

Preporuka je koristiti djelove koji imaju oznaku izvornosti, oznaku homologacije i oznaku OEM kvaliteta.

Takođe je preporuka, ako sami nabavljamo djelove, savjetovati se s trgovcem ili servisom hoće li kupljeni djelovi zadovoljiti zahtjeve.

Kočnice niske cijene uglavnom su za manje zahtjeve (gradska vožnja) i za vozila koja ne putuju na dugim udaljenostima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније