Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.B. [ RTS ]

31. 01. 2024. 11:26 >> 11:26
Čitaj mi:

ODLUKA SUDA U DELAVERU

Mask bi mogao da izgubi 56 milijardi dolara

Sud u Delaveru oborio je odluku "Teslinog" izvršnog odbora da Ilonu Masku isplati rekordnu sumu od 55,8 milijardi dolara u okviru dogovora o kompenzaciji. Sudija je navela da je to "nezamisliva suma novca" i da nije fer prema dioničarima. Ukoliko presuda suda ne bude oborena, Maskov status najbogatije osobe na svijetu biće poljuljan.

Odluka suda dovela je do pada vrijednosti akcija kompanije za tri odsto, a pojedini investitori nadaju se da će je iskoristiti kako bi primorali "Teslu" da reformiše svoju rukovodeću strukturu.

Proces protiv Maska pokrenuo je dioničar Ričard Torneta još 2018. godine, kada je suma trebalo da bude isplaćena.

Teslin izvršni odbor kritikovan je da nije nadgledao ratobornog i nametljivog direktora, koji se borio protiv regulatora i istovremeno vodio nekoliko drugih kompanija, piše Rojters.

Presuda, na koju će sasvim sigurno biti uložena žalba, poništava najveću isplatu u korporativnoj istoriji. Sudija Katalin Makormik utvrdila je da su kompenzaciju zasnovanu na akcijama pregovarali direktori koje su bili u obavezi prema Masku.

"Zavedeni retorikom ili možda Maskovim statusom superstara, odbor nikada nije pitao pitanje vrijedno 55,8 milijardi dolara: Da li je plan bio potreban da 'Tesla' zadrži Maska i ispuni svoje ciljeve", napisala je Makormikova u presudi.

Ukoliko ne bude oborena, presuda će uzeti prilično veliki zalogaj od Maskovog bogatstva i dovesti u pitanje ambiciozne planove, kao i sudbinu njegovih brojnih kompanija.

Prvi veliki poraz na sudu milijarder nije olako prihvatio.

"Nikada ne osnivajte kompaniju u Delaveru. Preporučujem Nevadu ili Teksas ako hoćete da dioničari odlučuju", napisao je na mreži Iks.

"Teslin" odbor će sada morati da smisli novi predlog i kompenzaciju za Maska, koji nije stigao da se naplati zbog toga što je pokrenut sudski proces.

Mask je više puta pritiskao odbor kompanije da pripremi još jedan veliki nagradni paket dionica za njega, nekoliko godina nakon što je prodao značajan udio akcija kompanije kako bi kupio "Tviter", navodi Blumberg.

Trenutno posjeduje oko 13 odsto akcija proizvođača električnih automobila, ali u posljednje vrijeme više puta je ponovio da želi veći udio.

"Ne osjećam se prijatno da razvijam 'Teslu' u lidera na polju vještačke inteligencije i robotike ako ne posjedujem barem 25 odsto glasa", istakao je Mask.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније