Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Б. [ N1 ]

26. 07. 2023. 18:11 >> 18:11
1

NOVA STUDIJA

Golfska struja mogla bi da nestane već 2025. godine

Sistem Golfske struje mogao bi da doživi kolaps već 2025. godine, pokazuje nova studija. Nestanak ove ključne okeanske struje donio bi katastrofalne klimatske posljedice.

Već je poznato da je Golfska struja na svom najslabijem nivou u posljednjih 1.600 godina, najviše zbog porasta temperature.

Nova analiza procjenjuje vremenski raspon do potpunog kolapsa struje između 2025. i 2095. godine, s tim da će se to sasvim sigurno desiti do 2050. godine ukoliko se ne sasjeku globalne emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Dokazi iz prethodnih kolapsa pokazuju promjene temperature od 10 Celzijusa u nekoliko decenija, mada treba napomenuti da se to dešavalo tokom ledenih doba.

Neki naučnici, međutim, navode da pretpostavke o prelomnoj tački polaze od ogromnog broja faktora koji onemogućavaju preciznu i pouzdanu procjenu. Ipak, čak i činjenica da se razgovara o mogućem nestanku Golfske struje je veoma zabrinjavajuća.

Golfska struja nosi sa sobom toplu okeansku vodu prema Sjevernom polu gdje se hladi i spušta. Upliv novih količina vode od otapanja grenlandske ledene kape i drugih izvora sve više slabi ovu ključnu struju.

Kolaps Golfske struje izazvao bi katastrofalne posljedice širom svijeta.

U velikoj mjeri bi poremetio kiše od kojih zavise usjevi i milijarde ljudi u Indiji, Južnoj Americi i zapadnoj Africi. Došlo bi do povećanog broja oluja i pada temperatura u Evropi i podizanja nivoa mora na istočnoj obali Sjeverne Amerike. Takođe bi dodatno dovelo u opasnost opstanak Amazonije i antarktičke ledene ploče.

"Mislim da treba da budemo veoma zabrinuti. To bi bila veoma velika promjena. Golfska struja nije prekidana već 12.000 godina", naveo je prof Peter Ditlevsen sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније