Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Б. [ RTS ]

31. 01. 2023. 12:43 >> 12:45

POTREBNO VIŠE OD 20.000 LITARA VODE

Gašenje požara na Teslinim automobilima može trajati satima

Vatrogasna služba Sakramenta objavila je na Fejsbuku da je za gašenje zapaljene "tesle" na jednom od gradskih bulevara bilo potrebno sat vremena i 6.000 galona vode ili oko 22.000 litara. Ta količina vode na prvi pogled djeluje pozamašno, ali ne čudi ukoliko se pogleda zvanično uputstvo kompanije u slučaju paljenja baterije na modelu "S".

Vatrogasci Sakramenta radili su više od sat vremena i iskoristili oko 22.000 litara vode ispaljenih iz tri vatrogasna vozila i rezervoara kako bi potpuno obuzdali vatru na zapaljenoj "tesli", poštujući priručnik kompanije za hitne slučajeve.

Vozilo nije bilo oštećeno prije požara, za koji je utvrđeno da je izbio u odjeljku za baterije, navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

Sa druge strane, kako dodaju, tradicionalno vozilo sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem može se ugasiti sa oko 700 galona vode (oko 2.600 litara).

"Savremena tehnološka evolucija zahtijeva kontinuirano unapređenje savremenih tehnika gašenja požara čija se efikasnost procjenjuje", ističe se u saopštenju.

Količina vode neophodna za gašenje zapaljenih neelektričnih automobila, nije ništa u poređenju sa onim što, između ostalog, stoji u uputstvu za gašenje zapaljenih baterija "Teslinog" modela "S".

"Ako se baterija zapali, koristite velike količine vode da je ugasite. Između 3.000 i 8.000 galona (11.356–30.283 litra) vode, nanijeti direktno na bateriju, da se potpuno ugasi, uvijek uspostaviti ili zatražiti dodatno snabdijevanje vodom. Ako voda nije odmah dostupna, koristite CO2, suve hemikalije ili neko drugo tipično sredstvo za gašenje požara dok voda ne bude dostupna", navodi se u uputstvu.

"Tesla" ne preporučuje upotrebu pjene na električnim vozilima.

"Nanesite vodu direktno na bateriju. Ako bezbjednost dozvoljava, podignite ili nagnite vozilo za direktniji pristup bateriji. Voda se može nanositi sa bezbjedne udaljenosti samo ako prirodni otvor (kao što je ventilacioni otvor ili otvor od sudara) već postoji. Nemojte
otvarati bateriju radi hlađenja", piše u uputstvu.

Sada dolazi onaj "neobičniji" dio u kome se kaže: "Tesla" ne preporučuje potapanje vozila u veliki rezervoar sa vodom.

Takođe, preporučuje se upotreba infracrvene kamere za praćenje temperature baterije.

Kako se navodi, da bi se baterija potpuno ohladila, a zapaljeno vozilo predalo nadležnima, potrebno je do 24 sata.

Sličan incident dogodio se novembra prošle godine u Pensilvaniji, kada je vatrogascima bilo neophodno oko 45.000 litara vode da bi ugasili takođe model "S".

Međutim, prema navodima kompanije, tokom perioda 2012–2021, došlo je do oko jednog požara na "Teslinom" vozilu na svakih 336 miliona pređenih kilometara, prenosi insideevs.com.

Takođe, Nacionalna asocijacija za zaštitu od požara navodi da je nacionalni prosjek za požare na vozilima jedan požar na 30,4 miliona pređenih kilometara.

Razlika između "Tesle" i prosjeka je 11:1, što je velika pobjeda ne samo za "Teslu", već i za električne automobile uopšte.

Baterija za električno vozilo sastoji se od hiljada manjih litijumsko-jonskih ćelija. Jedna ćelija može da izgleda kao cilindar i ispunjena je hemijskim komponentama koje omogućavaju bateriji da skladišti energiju: anoda, katoda i tečni elektrolit, navodi Voks.

Ali, kada je baterija neispravna ili oštećena jedna ili više litijumsko-jonskih ćelija može da izazove kratak spoj i da zagrije bateriju. U tom trenutku, sićušne membrane koje razdvajaju katodu i anodu se tope, izlažući visokozapaljivi tečni elektrolit.

Jednom kada se vatra rasplamsa, toplota se može proširiti na još više ćelija, izazivajući fenomen koji se zove "toplotno bekstvo", naveli su vatrogasci za Voks. Kada se to dogodi, plamen nastavlja da se "probija" kroz bateriju, što dovodi do požara koji može trajati satima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније