Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Ч.Ј.

05. 12. 2022. 13:20 >> 13:24

NOVI GRAD U SAUDIJSKOJ ARABIJI

"The line" će biti centar za krstarenje poput Crne Gore

Novi grad u Saudijskoj Arabiji "NEOM - The Line" biće centar za krstarenje poput Crne Gore, kaže viši izvršni direktor kompanije Giles Pendleton za časopis "Arabian Business".

Smješten u okviru NEOM-a na sjeverozapadu Saudijske Arabije, "The Line" je linearni grad koji će biti izgrađen na površini od samo 34 kvadratna kilometra. Grad namjerava da na kraju primi preko devet miliona ljudi. Fasada ogledala omogućava gradu da se neprimjetno uklopi u prirodu oko sebe.

"To će biti centar za krstarenje poput Fort Loderdejla na Floridi ili Crne Gore na Mediteranu. Crveno more je fantastično područje za čamce. I nemamo tornada, nemamo uragane. Veoma je stabilan sa odličnim vremenom i prelijepim kristalno čistim vodama", rekao je Giles Pendleton, izvršni direktor "The Line".

Grad će biti širok samo 200 metara, ali dugačak 170 kilometara i 500 metara nadmorske visine sa idealnom klimom tokom cijele godine i brzom željeznicom koja će stanovnicima nuditi tranzit od kraja do kraja za 20 minuta.

Linearni grad se gradi u sjeverozapadnoj provinciji Tabuk kraljevstva. Bageri su počeli da kopaju široki rov u pustinji.

Projekat je dio NEOM projekta vrijednog 500 milijardi dolara. To je futuristički grad sa mješovitim sadržajem, koji ima prostore za rad, igru i život.

Saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman rekao je da će "Linija" uspostaviti "urbanizam nulte gravitacije".

Jedna od karakteristika The Line-a je "idealna klima tokom cijele godine". Da bi se obezbijedilo uspostavljanje mikroklimatskih prostora, okruženje je dizajnirano da omogući optimalan balans sunčeve svjetlosti, sijenke i prirodne ventilacije.

Štaviše, zeleni otvoreni prostori širom grada će poboljšati udobnost za one koji žive, rade i posjećuju grad, opisuje sajt.

Na pitanje o razlozima za zidove sa ogledalom, Pendleton je objasnio "da je zgrada crna, istakla bi se. Sa fasadom u ogledalu, gdje god da pogledate vidjećete zemlju iza sebe".

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније