Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Кликс.ба [ I. P. ]

19. 09. 2022. 09:14 >> 09:11

ZVANIČNO

Glavni grad Kazahstana ponovo se zove Astana

Nakon što se prije nekoliko dana pojavila informacija kako predsjednik Kazahstana planira da vrati staro ime glavnog grada države, to je zvanično i učinjeno kroz nekoliko izmjena u Ustavu Kazahstana.

Prema pisanju lista Kazahstanska pravda, predsjednik Kasim-Žomart Tokajev potpisao je ukaz o preimenovanju glavnog grada iz Nur-Sultan u Astana.

"Uredba u preimenovanju glavnog grada objavljena je 19. septembra tačno u ponoć. Stupiće na snagu od dana objavljivanja u službenom listu", objavili su mediji.

Iako je upravo Tokajev bio zagovornik promjene imena u Nur-Sultan, što je trebalo predstavljati odavanje počasti bivšem predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu, vremenom su se stavovi promijenili.

S obzirom na to da je Nazarbajev zadržao uticaj u zemlji i nakon odlaska s vlasti, Tokajev i drugi zvaničnici su ga optužili da je podsticao nemire među građanima u januaru 2022. godine.

Nazarbajev je vodio zemlju Kazahstan tri decenije pod Sovjetskim Savezom, ali i nakon sticanja nezavisnosti 1991. godine kada je donio odluku o prebacivanju sjedišta države iz Almatija u Astanu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније