Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

M.M.Lj. [ Klix ]

10. 08. 2022. 08:24 >> 08:21

ŠVAJCARSKA

Topljenje glečera otkrilo leševe i olupinu aviona

Rekordne temperature u Evropi tope i alpske glečere, što je dovelo do otkrića dva tijela i aviona koji se srušio 1968. godine.

Visoke temperature tope glečere u Švajcarskoj otkrivajući njihove tajne, a planinari su ovog ljeta naišli na dva seta neidentifikovanih ljudskih ostataka i olupinu aviona koja je nestala prije više od pola vijeka.

Dvojica francuskih alpinista pronašli su ljudske kosti prošle srijede dok su se penjali na glečer u južnom kantonu Vale, potvrdio je portparol policije.

"Posmrtni ostatci alpinista otkriveni su u blizini stare staze koja se ne koristi već desetak godina", rekao je Dario Andenmaten, upravnik planinske kolibe Britania odakle mnogi alpinisti počinju svoje uspone.

Dvojica planinara vjerovatno su otkrili posmrtne ostatke samo zato što su pratili staru kartu. Budući da je od tijela ostalo malo osim kostiju, Andenmaten je rekao da vjeruje da je osoba umrla "negdje 1970-ih ili 1980-ih godina".

Sedam dana ranije, još jedno tijelo pronađeno je na glečeru Štočki, sjeverozapadno od Materhorna.

U oba slučaja, policija Valea je rekla da je proces identifikacije ljudskih ostataka putem DNK analize još u toku i da će trajati nekoliko dana.

Policija u alpskom regionu vodi listu od oko 300 slučajeva ljudi koji se vode kao nestali od 1925. godine.

Na njoj se nalazi i milioner, vlasnik lanca supermarketa Karl-Erivan Haub koji je imao državljanstvo Njemačke, Rusije i SAD-a. On je nestao 7. aprila 2018. godine u regiji Cermat dok je trenirao za skijaško takmičenje.

Njemački mediji smatraju da je tijelo otkriveno na glečeru Stockji Haub, koji je proglašen mrtvim 2021. godine.

Međutim, jedan od dvojice planinara koji su otkrili tijelo rekao je za list Blick da je odjeća koju su pronašli bila "u stilu 1980-ih".

 

"Tijelo je mumificirano i oštećeno, ali skoro kompletno", rekao je planinar Luc Lechanoine.

Tokom prve sedmice augusta, vodiči su na planinama pronašli i olupinu aviona koji se srušio iznad Altesch glečera u junu 1968. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније